ΔΡΑΣΕΙΣ ΝΕΟΤΗΤΟΣ

dn2

Το Κέντρο Νεότητας Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Συνοικισμού Κορίνθου με αφορμή την εθνική μας επέτειο ανέβασε την θεατρική παράσταση:«Παπα-Θύμιος Βλαχάβας. Ο θρυλικός αρματολός της Θεσσαλίας».Δόθηκαν τρεις παραστάσεις, στις 21, 22 και 25 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Νεότητας (έναντι Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου).

Ο παπα-Θύμιος Βλαχάβας είναι ένας άγνωστος στους πολλούς ήρωας που έδρασε προεπαναστατικά κι έβαλε το δικό του λιθαράκι στην εθνική παλιγγενεσία του 1821. Ενώ ήταν καπετάνιος των Χασίων της Θεσσαλίας κατάφερε να συσπειρώσει τους αρματολούς διαφόρων περιοχών και να καταστρώσει σχέδιο οργανωμένης αντίστασης ενάντια στον Αλή Πασά. Έδρασε ακόμη και στη θάλασσα με πειρατικό στόλο που έκανε επιθέσεις στα παράλια της Μικράς Ασίας. Τα σχέδιά του για επανάσταση ματαιώθηκαν έπειτα από τη σύλληψή του με δόλια μέσα από τον Αλή Πασά.Ο τελευταίος τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια και διέταξε να τον κομματιάσουν και να σκορπίσουν τα κομμάτια του στα Γιάννενα.

Στο πρόσωπο του παπα-Θύμιου οι νέοι του Κέντρου Νεότητας θέλησαν να τιμήσουν όλους εκείνους τους ρασοφόρους που αναδείχθηκαν στους αγώνες της πατρίδας μας για ελευθερία και στάθηκαν σύμβολα για τις επερχόμενες γενεές. Πατριάρχες, επίσκοποι, απλοί λευίτες και μοναχοί φάνηκαν άξιοι του ράσου που φόρεσαν, στάθηκαν δίπλα στον πονεμένο ραγιά, τον στήριξαν, τον ενέπνευσαν και κράτησαν ζωντανή τη γλώσσα, την ιστορία, και την πίστη του στο Θεό.

Η θεατρική ομάδα του Κέντρου Νεότητας αποτελείται από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και οικογενειάρχες και αριθμεί πάνω από 40 μέλη. Είναι η τρίτη φορά που επιχειρεί μεγάλη θεατρική παράσταση με εθνικό περιεχόμενο και το εγχείρημά της στέφθηκε με επιτυχία.

Ο κόσμος της Κορίνθου ανταποκρίθηκε με θέρμη στην προσπάθεια των νέων του Κέντρου Νεότητας και η αίθουσα ήταν κατάμεστη και τις τρεις ημέρες. Την πρώτη μάλιστα παράσταση παρακολούθησε με μεγάλη συγκίνηση και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Διονύσιος. Κοντά 1000 άτομα προσήλθαν στις παραστάσεις και ευχήθηκαν να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες απόπειρες που ξυπνούν τις συνειδήσεις μας και προβάλλουν υγιή πρότυπα για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε΄" (πατήστε εδώ)