ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

library

Η Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη Κορίνθου, με την επωνυμία "ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ", βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως, επί της οδού Πυλαρινού, αριθμός 57.

Λειτουργεί από την 23/4/1978, όταν εγκαινιάστηκε από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κορίνθου, Παντελεήμονα Καρανικόλα, έργο του οποίου υπήρξε ανελλιπώς μέχρι σήμερα.
Η εν λόγω Βιβλιοθήκη διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, υπό την Προεδρία του εκάστοτε Μητροπολίτου της Κορίνθου, βάσει του υπ' αριθμ. 323 κανονισμού, εγκεκριμένου από την Ιερά Σύνοδο και δημοσιευμένου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 29/1/1973, τεύχος 2ο - Αριθμ. Φ. 115.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά, με την μορφή του Αναγνωστηρίου. Διαθέτει συνολικά πάνω από 30.000 τόμους βιβλίων, τα οποία έχουν καταγραφεί σε Μηχανοργάνωση, και έχουν ταξινομηθεί κατά περιεχόμενο και είδος.

Έχει εμπλουτισθεί με Βιβλία, Θεολογικά, Ιστορικά, Ιατρικά, Φιλοσοφικά, Λογοτεχνικά, Ψυχολογίας, Μαθηματικών, Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά (Παλαιά και Νέα), καθώς επίσης και παιδικές σειρές.

Το πολύ σημαντικό είναι, ότι έχει πλούσιο Αρχείο του τοπικού, Κορινθιακού Τύπου, ιδιαιτέρως εφημερίδων και περιοδικών.

Το Αναγνωστικό Κοινό, που το επισκέπτεται, αποτελείται από μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, μελετητές, κ.λ.π. Επισημαίνεται, ότι η αίθουσα της Βιβλιοθήκης κλιματίζεται. 

Οι σπουδαιότεροι Δωρητές των Βιβλίων, είναι ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κορίνθου, που πέραν των προσωπικών του Βιβλίων, εδώρησε σχεδόν όλη τη Βιβλιοθήκη του Μητροπολιτικού οικήματος, καθώς και άλλοι, που έχουν καταγραφεί στην οικεία επετηρίδα των Δωρητών. Επίσης αγοράστηκαν και άλλοι τόμοι, με έξοδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, στην οποία ανήκει και από την οποία συντηρείται και εποπτεύεται.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορεί να αποτανθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, οδός Πυλαρινού, αριθμός 76 Τηλέφωνο : 27410 - 22547, και στον σήμερα Υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης Αιδεσιμώτατο Θεόδωρο Κεραμίδα, τηλέφωνο : 27410 - 24589.