ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

lykeio

Α. Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου
Ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα ιδρύσεως Εκκλησιαστικής Σχολής στην Κόρινθο, υπήρξε ο Μητροπολίτης Κορίνθου (1922-1938) και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος (1941-1949) Δαμασκηνός Παπανδρέου. Έτσι, το 1924 ιδρύεται και λειτουργεί στην Κόρινθο η περίφημη 'Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου", εκεί που σήμερα στεγάζεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας. 
Μέσα στη Σχολή οι μαθητές έπαιρναν τα κατάλληλα πνευματικά εφόδια για την μελλοντική τους σταδιοδρομία. Οι καθηγητές με ιδιαίτερο ζήλο φρόντιζαν για την θρησκευτική και εκκλησιαστική μόρφωση των σπουδαστών.

Το έτος 1938 ο Δαμασκηνός εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, και Μητροπολίτης Κορίνθου εκλέγεται ο Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, ο οποίος υπήρξε Πνευματικός πατέρας της Σχολής. Ακολουθούν τα χρόνια του πολέμου. Αποφασίζεται να ανασταλεί η λειτουργία της Σχολής. Αυτό όμως όχι για πολύ, αφού με τις προσπάθειες του Μητροπολίτου Κορίνθου Μιχαήλ επαναλειτουργεί. Παρά τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες που διήλθε η Σχολή, απέδωσε πλούσιους κι εκλεκτούς καρπούς.


Το 1971 όμως, αποφασίζεται από την Δικτατορία το κλείσιμο της Σχολής για να παύσει η χριστιανική και Εθνική προσφορά που επιτελούσε. 
Η προσφορά της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου είναι πολλαπλή. Πρόσφερε στα γράμματα, αφού αρκετοί Καθηγητές Πανεπιστημίων και Μέσης Εκπαίδευσης, συγγραφείς και λογοτέχνες προέρχονται από αυτήν. Προσέφερε στη Διοίκηση της Εκκλησίας αφού πολλοί κληρικοί, πρεσβύτεροι και επίσκοποι προέρχονται από αυτή. Προσέφερε στο κράτος αφού πολλοί και εκλεκτοί κρατικοί λειτουργοί προέρχονται από αυτήν. nektarios

Από τους εν ενεργεία Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, απόφοιτοι της Σχολής είναι οι κάτωθι:

  1. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 1974.
  2. Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 1979.
  3. Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανός χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 1981.
  4. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 1984.
  5. Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 1989.
  6. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιόνιδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 2001.
  7. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος χειροτονηθείς εις επίσκοπον το 2008.

Εκκλησιαστικό Λύκειο Κορινθίας

Το έτος 1976 λειτούργησε και πάλι στην Κόρινθο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο στις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου Ανδρών, και το έτος 1977 με το Π.Δ. 1025/77 μετατρέπεται σε τετρατάξιο Εκκλησιαστικό Λύκειο το οποίο λειτούργησε μέχρι το σχολικό έτος 2005-2006, δεδομένου ότι έκτοτε λειτουργεί ως τριτάξιο Γενικό Λύκειο και η Τετάρτη τάξη του μετατράπηκε σε ΙΕΚ Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής Κατάρτισης 2 εξαμήνων, στις εγκαταστάσεις του κληροδοτήματος του αείμνηστου Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Αποστολόπουλου και στην περιοχή Κατουνίστρα Λουτρακίου, πλησίον των κατασκηνώσεων sport camp, όπως φαίνεται στο σχετικό χάρτη που παραθέτουμε παρακάτω.

lykeio2

Στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Κορινθίας φοίτησαν μέχρι το σχολικό έτος 2007-08 1057 μαθητές εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό (30%) έχει ιερωθεί, και ένα άλλο εισήλθε στις Θεολογικές Σχολές, στις Ανώτατες Ακαδημίες, στη Νομική και στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες.

Επίσης, αρκετοί είναι Δημόσιοι ή Ιδιωτικοί υπάλληλοι και άλλοι έχουν δικές τους επιχειρήσεις. Κυρίως όμως είναι άνθρωποι με ηθικές αρχές και ιδανικά, καλοί οικογενειάρχες, με πλατιά μόρφωση και αγωγή, χρήσιμοι στην Ελληνική Κοινωνία.

 

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ.........ΕΚΛΕΙΣΕ............