ΓΕΝΙΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ «Ο ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΣ»

poverty

Το Γ.Φ.Τ. της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου λειτουργεί ως εκκλησιαστικό φιλανθρωπικό ίδρυμα με έδρα την αποστολική πόλη της Κορίνθου. (ΦΕΚ 123/30-1-1973).

Σκοπός του ιδρύματος είναι η πνευματική και υλική συμπαράσταση στον άνθρωπο. Γι' αυτό το λόγο με πνεύμα συνέσεως και διακρίσεως προσπαθεί να απαντήσει στα καθημερινά αιτήματα εν ονόματι της πνευματικής και υλικής ωφέλειας των αιτούντων. 
Οι κατηγορίες των αναξιοπαθούντων είναι πάρα πολλές και με διαφορετικές ανάγκες. Στην πρώτη κατηγορία είναι οι άεργοι και περιθωριοποιημένοι, ναρκομανείς-αθίγγανοι οι οποίοι ενισχύονται καθημερινά αλλά και έκτακτα σε βαθμό που καλύπτονται οι άμεσες βιοποριστικές τους ανάγκες.

Συνάμα το Γ.Φ.Τ. παροτρύνει τους μεν άεργους να βρουν και ν' αγαπήσουν την εργασία, τους δε ναρκομανείς να ενταχθούν σε μονάδες απεξάρτησης.

Το Γ.Φ.Τ. δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικογένειες που κινδυνεύουν λόγω δυσβάσταχτων οικονομικών χρεών. Με προσωπικές επισκέψεις για ψυχολογική στήριξη και με γενναία οικονομική βοήθεια προσπαθεί να ενισχύσει και να στηρίξει τον ιερό θεσμό. Επίσης τα ορφανά παιδιά, τα παιδιά διαλελυμένων και απόρων οικογενειών γίνονται αποδέκτες γενναίας οικονομικής ενίσχυσης καθ' όλη τη διάρκεια φοίτησής τους στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο καθώς και σε μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ιδιαζόντως στα άπορα κορίτσια έχει καθιερωθεί η ετήσια προικοδότησή τους.

Ιδιαίτερη επίσης μέριμνα το Γ.Φ.Τ. δείχνει στους φυλακισμένους όπου με μηνιαίες επισκέψεις στο χώρο των φυλακών ενημερώνεται για τις ανάγκες τους και προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλες στο μέτρο του δυνατού. Έτσι οι αποφυλακίσεις με την καταβολή οικονομικών εγγυήσεων είναι γεγονός. Η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης επίσης. Κλιμάκιο νέων ψυχαγωγεί με παραδοσιακά και άλλα τραγούδια τους φυλακισμένους αδερφούς. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η παρουσία κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως προκειμένου να έρχονται σε επαφή με τη Χάρη του Ιησού Χριστού μέσω του μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως και της Θείας Κοινωνίας.

Το Γ.Φ.Τ. επεκτείνεται και σε θέματα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με δραστηριότητες συμβολικού χαρακτήρα προκειμένου να βρει μιμητές κι από άλλους θεσμούς. Για παράδειγμα η γενναιόδωρη προσφορά πυροσβεστικών οχημάτων σε δήμους της Ιεράς Μητροπόλεως με σκοπό την ενίσχυσή τους στον αγώνα της δασοπυρόσβεσης.

Στους στόχους του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου είναι να δημιουργηθεί ένα καλά οργανωμένο δίκτυο εθελοντών για άμεση διερεύνηση και εντοπισμό των πραγματικά αναξιοπαθούντων. Επίσης προτίθεται να δημιουργήσει ένα κλιμάκιο εθελοντών επισκεπτών σε ασθενείς του νοσοκομείου με σκοπό την ηθική και υλική -όπου αυτό χρειάζεται- ενίσχυση. Τέλος, επιδιώκεται η δημιουργία καταστήματος με είδη πρώτη ανάγκης (ρούχα, παπούτσια, έπιπλα κ.λ.π.) καθώς και ξενώνας για φιλοξενία λίγων ημερών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης.