ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ

 

 

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΒΕΛΟΥ: ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ π. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΚΛΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΒΕΛΟΥ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:ΒΕΛΟ ΤΚ 20002 ΤΗΛ. 27420 33283
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

λεπτομέρειες...

Η μεγαλοπρεπής και ωραιοτάτη Εκκλησία της Αγίας Μαρίνης ευρίσκεται στην θέση όπου υπήρχε παλιός ναΐσκος. Δύο φορές ο μικρός αυτός Ναός κατεστράφη από σεισμούς, το 1837 και το 1858. Το 1884 οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να     χτίσουν έναν μεγαλοπρεπή Nαό. Η σχεδίαση του Ναού ανετέθη στον γερμανό αρχιτέκτονα Ernesto Chiller. Ο Ναός της Αγ. Μαρίνης είναι ο πρώτος που σχεδίασε ο     Chiller στην Ελλάδα και γι' αυτό δεν είναι πολύ επηρεασμένος από τα δυτικά πρότυπα. Ο ρυθμός του Ναού είναι σταυροεπίστεγος βασιλική μετά τρούλου.     Αξιοθαύμαστος είναι ο ογκώδης τρούλος του Ιερού Ναού και το παλαιό καμπαναριό του. Αν και έπαθε αρκετές ζημιές ο Ιερός Ναός από τους σεισμούς του 1928 και     του 1981, οι ζημιές αποκαταστάθηκαν. Ο Ναός εορτάζει στις 17 Ιουλίου.  Εφημέριος της Ενορίας και αρχιερατικός επίτροπος είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος Κουτσούρης     Κωνσταντίνος.

 

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΒΕΛΟΥ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:ΒΕΛΟ ΤΚ 20002 - ΤΗΛ. 27420 32558
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

λεπτομέρειες...

Ο Ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου Βέλου ανεγέρθη το έτος 1925.     Kτήτορες του Ιερού Ναού είναι το ζεύγος Στέφανου και Αικατερίνης Ανδρέου, κατοίκων Αθηνών. Το έτος 1929 ο Ναός εγκαινιάσθη υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου     Κορίνθου Κυρού Δαμασκηνού. Το έτος 1973 και με το υπ' αρίθμ. 163/23-02-1973 Βασιλικό Διάταγμα, γίνεται ενοριακός Ναός και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Στην ίδια Ενορία ανήκει και ιερός Ναός του Αγ. Γεωργίου του τροπαιοφόρου θεμελιωθείς το έτος 1988 και εγκαινιασθείς υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ.κ.     Διονυσίου του Δ΄ την 03/11/2007.Εφημέριος της Ενορίας είναι ο π.Ξενοφών Κατσαούνης.

 


 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΟΥΛΙΤΣΑΣ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:ΠΟΥΛΙΤΣΑ ΤΚ 20006 - ΤΗΛ. 27420 - 53475
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΓΚΑΡΑΒΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

λεπτομέρειες...

Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε το έτος 1885. Ο ρυθμός της Εκκλησίας είναι μονόκλιτη βασιλική. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, κοντά στην κεντρική πλατεία. Ο Ιερός Ναός διατηρείται σε άριστη κατάσταση με τη βοήθεια των ενοριτών και του ιερέως. Εφημέριος της Ενορίας είναι ο πατέρας Νικόλαος Γκαραβέλος.


 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΡΗΝΩΝ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:ΚΡΗΝΕΣ ΤΚ 20002 - 27420 35071
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΒΕΛΙΓΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

λεπτομέρειες...

Ο Ιερός Ναός Εισόδια της Θεοτόκου κτίσθηκε το έτος 1955-1956.  Έχει ρυθμό σταυροεπίστεγου βασιλικής μετά τρούλου. Η πλούσια αγιογράφηση του Ιερού  Ναού προκαλεί δέος στον πιστό. Εντός του Ιερού Ναού και στην ανατολική κεραία του σταυρού στεγάζεται το παρεκκλήσιο της Αγίας Ζώνης. Στο σημείο αυτό ευρίσκετο  το ιερό του παλαιού Ιερού Ναού πριν  την κατεδάφισή του. Ο Ιερός Ναός βρίσκεται σε άριστη κατάσταση χάρη στους κατοίκους και τον ιερέα τους.Εφημέριος της Ενορίαςείναι ο π.Κωνσταντίνος Βελίγκος.

 


 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙ ΤΚ 20002 - ΤΗΛ. 27410 - 55782
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΜΑΡΝΕΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

 

{mooblock=λεπτομέρειες...}Ο Ιερός Ναός είναι ρυθμού μονόκλιτης  βασιλικής. Τα θυρανοίξια έγιναν την 11 Μαΐου 1972. Η δαπάνη της κατασκευής έγινε με εκούσια χρηματική εισφορά όλων των κατοίκων του χωριού. Ο Ιερός Ναός     φέρει πλούσια αγιογράφηση. Και οι κάτοικοι του χωριού το διατηρούν σε άριστη κατάσταση. Ο Ιερός Ναός βρίσκεται πλησίον της κεντρικής πλατείας του χωριού. Ο     πρώτος ενοριακός Ναός ήταν στο κοιμητήριο του χωριού όπου ετοιμόρροπος κατεδαφίστηκε. Εφημέριος του ιερού Ναού είναι ο π. Μαρνέζης Μιχαήλ.

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:ΣΤΙΜΑΓΚΑ ΤΚ 20002 - ΤΗΛ. 27410 - 56262
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΚΑΛΙΤΖΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

λεπτομέρειες...

Ανεγέρθη το έτος 1909. Λιθόκτιστος Ναός,     μονόκλιτου βασιλικού ρυθμού, χωρίς εσωτερικές κολώνες στήριξης. Φέρει κτιστό τέμπλο με απόχρωση του λευκού και διαθέτει επιπρόσθετες γύψινες διακομίσεις της     αμπέλου με επικάλυψη χρυσού χρώματος. Υπάρχει ξυλόγλυπτος γυναικωνίτης από ξύλο καρυδιάς λουστραρισμένος στο φυσικό του χρώμα. Στηρίζεται πάνω σε δύο     ξυλόγλυπτους κίονες, οι οποίοι διαθέτουν ξυλόγλυπτα κεφαλοκόλωνα. Στη πρόσοψη του γυναικωνίτη υπάρχουν  28 αγιογραφημένες εικόνες, οι οποίες αναπαριστούν     μπούστα διαφόρων αγίων. Στο εσωτερικό της οροφής διακρίνουμε τρεις ένθετες παραστάσεις. Άπαντα έχουν φιλοτεχνηθεί με αναγεννησιακή τέχνη. Εφημέριος της  Ενορίας είναι ο π.Καλιτζάκης Κων/νος.


 


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:ΝΕΡΑΝΤΖΑ ΤΚ 20002 ΤΗΛ.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:-

λεπτομέρειες...

Ο Ιερός Ναός του Αγ. Βλασίου  Νεράντζης έχει ρυθμό μονόκλιτης βασιλικής. Λειτουργεί σαν Ενορία από το 1835 με βασιλικό διάταγμα που εκδόθηκε το 1912. Οι πρώτοι κάτοικοι ήλθαν από τα     Τρίκαλα Κορινθίας όπου μετέφεραν και τον τιμώμενο άγιό τους , Άγιο Βλάσιο. Σήμερα η Ενορία έχει 60 περίπου οικογένειες και εποχιακούς τουρίστες. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες.Εφημέριος της Ενορίας  είναι ο π.Αθανάσιος Τρυφωνόπουλος.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΟΚΚΩΝΙΟΥ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:ΚΟΚΚΩΝΙ ΤΚ 20002 - ΤΗΛ. 27420 34155
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ

λεπτομέρειες...

Η ενορία ορίστηκε με βασιλικό διάταγμα του βασιλέως Γεωργίου του Α΄. Έχει ενοριακό Ιερό Ναό Δισυπόστατο του Αγ. Βασιλείου και του Αγ. Παντελεήμονος. Ο παλαιότερος ιερός Ναός στον ίδιο χώρο     καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953. Ο νέος θεμελιώθηκε το 1955 υπό του μακαριστού μητροπολίτη Κορινθίας κου Προκοπίου και καθηγιάσθη στις 9 Ιουλίου     1972. Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου. Στην ίδια Ενορία λειτουργεί και ο ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου, όπου έχει κηρυχθεί διατηρητέο βυζαντινό     μνημείο, κατεστράφηκε από τους σεισμούς του 1981 και αναστηλώθηκε πλήρως τα έτη 2005-2007. Εφημέριος της Ενορίας είναι ο πατέρας Κων/νος Δημητρίου.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ ΤΑΡΣΙΝΩΝ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:ΤΑΡΣΙΝΑ ΤΚ 20002 ΤΗΛ. 27410 26945
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: πΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 

λεπτομέρειες...

Το έτος 1840 εκτίσθη ο πρώτος Ναός από τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι ήλθαν από το χωρίο  Ταρσός. Ο Ναός αυτός κατεστράφη από σεισμό και κατεδαφίσθη. Ο νέος Ναός ανεγέρθη το έτος 1960 με     δαπάνη εξ'ολοκλήρου από ομογενείς της Αμερικής. Εν συνεχεία  η αγιογράφηση του Ναού έγινε με δαπάνη των κατοίκων του χωριού.  Η Εκκλησία  είναι ρυθμού     σταυρωτής βασιλικής μετά τρούλου.  Ναός κοιμητηρίου λειτουργεί ο ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος , βυζαντινής εποχής και χρονολογείται από τον ενδέκατο     αιώνα. Το 1981 μετά από ζημιές που έπαθε από σεισμό αναστηλώθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία. Εφημέριος της Ενορίας είναι ο πατέρας Δημήτριος Γιώργου.

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙ ΤΚ 20002 - ΤΗΛ. 27410 - 55782
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: π. ΜΑΡΝΕΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

 

λεπτομέρειες...

Ο Ιερός Ναός είναι ρυθμού μονόκλιτης     βασιλικής. Τα θυρανοίξια έγιναν την 11 Μαΐου 1972. Η δαπάνη της κατασκευής έγινε με εκούσια χρηματική εισφορά όλων των κατοίκων του χωριού. Ο Ιερός Ναός     φέρει πλούσια αγιογράφηση. Και οι κάτοικοι του χωριού το διατηρούν σε άριστη κατάσταση. Ο Ιερός Ναός βρίσκεται πλησίον της κεντρικής πλατείας του χωριού. Ο     πρώτος ενοριακός Ναός ήταν στο κοιμητήριο του χωριού όπου ετοιμόρροπος κατεδαφίστηκε. Εφημέριος του ιερού Ναού είναι ο ιερέας Μαρνέζης Μιχαήλ.