Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ

Εξαιτίας των συνεχών κρουσμάτων παραπληροφόρησης απο συγκεκριμένα αντιεκκλησιαστικά "κέντρα", επισυνάπτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά Δελτία Τύπου και δημοσιέυματα για την αρτιότερη ενημέρωσή σας:

 

 

1)  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

06/09/2012 

Δελτίο Τύπου

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

Σχετικά με το θέμα των αποδοχών του Ιερού Κλήρου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τα πραγματικά δεδομένα έχουν ως ακολούθως (δίδονται τυχαία παραδείγματα):

α. Ιερός κλήρος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΤΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4024/2011

ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4024/2011

ΠΕ

0

1.092

770 (κατά το πρώτο έτος λόγω των κρατήσεων για νεοδιοριζομένους που ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ο μισθός ανέρχεται σε 678 ευρώ)

ΠΕ

10

1.381

1.032

ΠΕ

30

2.023

1.410

ΔΕ

0

858

644

ΔΕ

30

1.529

1.099

β. Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες

ΕΤΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

30

2.534

1.750

γ. Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος

ΕΤΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

33

2.978

2.213

Πηγή: Γενικό Λογιστήριο Κράτους για τις ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές, αρμόδιος εκκαθαριστής για τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές.

Ο Ιερός Κλήρος υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο χωρίς καμία θετική ή αρνητική διάκριση. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες και ο Ιερός Κλήρος δεν έχουν εξαιρεθεί από καμία γενικότερη μισθολογική μείωση ούτε ζήτησαν να εξαιρεθούν.

 

2)  ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ-ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (πηγη:www.ierovima.gr)

 

3)  ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΥΠΟ(ΒΗΜΑgazino)-(πηγη: www.amen.gr)

 

4)  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 3ΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΔΙΣ ΜΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012, στην τρίτη Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 156ης Συνοδικής Περιόδου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Βασίλειο, Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών και ενημερώθηκε για θέματα του Οργανισμού.

Επίσης δέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σχετικά με το θέμα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μεταβεί ο Αρχιγραμματεύς Αυτής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ στην ανωτέρω Ιερά Μονή για να ενημερώσει την αδελφότητα για τις υποδείξεις Της και την προτροπή Αυτής για την πλήρη εφαρμογή των Συνοδικώς κατά το παρελθόν αποφασισθέντων, προκειμένου να αποφευχθεί τελεσιδίκως και οριστικώς η οποιαδήποτε κατ αυτής επιβολή κανονικών, πνευματικών και νομικών μέτρων.

Ακόμη επεδοκίμασε τα από 6.9.2012 Δελτία Τύπου της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα οποία αναφέρονται στον τρόπο και το ύψος της δημοσιοϋπαλληλικής μισθοδοσίας του Ιερού Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος ως και του ειδικού μισθολογίου των Αρχιερέων Αυτής, διαψευδόντων πανηγυρικώς τα περί αντιδράσεών των η της μη συμμετοχής αυτών εις τα ισχύοντα η μελετώμενα φορολογικά μέτρα, και τα περί μυθώδους ύψους των μισθών των.

Τέλος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.