ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: π.  ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20100 - ΤΗΛ. 27410 24490
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ: π. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ: π. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ , π. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Διάκονος π. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ,Διάκονος π. ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΙΛΙΑΣ

λεπτομέρειες...

Ο Ιερός (Καθεδρικός) Ναός του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου έχει κτισθεί στη θέση παλαιοτέρου Ναού του Αποστόλου των εθνών, κατεδαφισθέντος από μεγάλο σεισμό το έτος 1928 και βάσει αντισεισμικού αρχιτεκτονικού σχεδίου του Κορινθίου αρχιτέκτονα Νικολάου Κοτσερώνη.  Εγκαινιάσθηκε το έτος 1936.  Ο ρυθμός του μεγαλοπρεπούς Ναού της Ανατολικής πόλεως είναι σταυροειδής μετά τρούλου με εναρμονισμένα μοντέρνα αρχιτεκτονικά στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικό.  Τα τρία θυσιαστήρια του Ναού είναι αφιερωμένα στον Απόστολο Παύλο (το κεντρικό), και στους συνεργούς του τα άλλα δύο, Απόστολο Τιμόθεο (στο νότιο κλείτος) και Απόστολο Τίτο (στο βόρειο κλείτος).  Εντός του Ναού υπάρχει αίθουσα για βαπτιστήριο, αίθουσα συνεδριάσεων του εκκλησιαστικού συμβουλίου καθώς και εξομολογητήριο με αίθουσα αναμονής.  Στον προαύλιο χώρο του, που καταλαμβάνει με το Ναό ένα οικοδομικό τετράγωνο της πόλης, υπάρχει κωδωνοστάσιο τριάντα τριών μέτρων (όσα τα χρόνια του επιγείου βίου του Κυρίου), καθώς και τα παρεκλήσια επ' ονόματι των αγίων Κυριακού του αναχωρητού και Νεκταρίου Πενταπόλεως.



 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ- ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20100 - ΤΗΛ. 27410 22594
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ: π. ΣΤΡΟΥΜΠΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ: 

λεπτομέρειες...

Ο σημερινός Ναός του Αγίου Γεωργίου Κορίνθου είναι, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο τρίτος κατά σειρά Ναός του Αγίου Γεωργίου.  Ο πρώτος Ναός, του οποίου οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων, ήταν ένα μικρό και ταπεινό ημιυπόγειο εξωκλήσι.  Μετά από αυτόν χτίστηκε ο δεύτερος, ο οποίος υπήρχε μέχρι το 1974, οπότε και κατεδαφίστηκε και στη θέση του βρίσκεται ο σημερινός όμορφος Ναός, ο οποίος τιμάται και στον Άγιο Γεώργιο και στον Άγιο Μακάριο επίσκοπο Κορίνθου, ο Ναός δηλαδή είναι δισυπόστατος.  Αρχιτεκτονικά ο Ναός κατατάσσεται στην τρίκλητη Βασιλική με τρουλοκαμάρα και εσωτερικά είναι αγιογραφημένος.  Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου από τα παλιά χρόνια είχε συνδιαστεί ως το εξωκλήσι της Κορίνθου και είχε ιδιαίτερα αγαπηθεί από τους αμπελουργούς της περιοχής.  Σήμερα είμαι μία αναπτυσσόμενη ενορία της Κορίνθου, με μεγάλη ενοριακή δράση.  Ο εφημέριος του Ναού πατήρ Παύλος Στρούμπας ασχολείται ιδιαίτερα με τους νέους και για τον λόγο αυτό έχει δημιουργήσει και λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο αθλητικό πάρκο (mini soccer), μέσα από το οποίο φέρνει τους νέους κοντά στην εκκλησία. Επίσης αναπτύσσει πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20100 - ΤΗΛ. Ι. ΝΑΟΥ 27410 24642 , ΠΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ 27410 26229
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ: π. ΜΠΙΘΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 6978991253
ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ: π. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 6956124654,
ΔΙΑΚΟΝΟΣ: -

λεπτομέρειες...

Η ενορία του Αγίου Νικολάου Κορίνθου είναι η δεύτερη ενορία της πόλεως, μετά τον Απόστολο Παύλο από πλευράς χρόνου σύστασης.  Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνος.  Ο Ναός κτίστηκε στην σημερινή θέση και ήταν πέτρινος.  Με τους σεισμούς του 1928 ο ναός έπεσε και στη θέση του δημιουργήθηκε ξύλινος Ιερός Ναός που λειτούργησε μέχρι το 1950.  Το 1950 άρχισε να κτίζεται ο υπάρχων Ιερός Ναός που τελείωσε το έτος 1955.  Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού έγιναν το 1964 από τον Μητροπολίτη Κορίνθου κυρό Προκόπιο.  Ο Ναός είναι σε ρυθμό τρίκλητης βασιλικής. Έχει τρία θυσιαστήρια, το κεντρικό αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, το δεξιό στον Ιερομάρτυρα Ζαχαρία και το αριστερό στην Ισαπόστολο Αγία Χλόη.  Το θυσιαστήριο της Αγίας Χλόης και του Ιερομάρτυρος Ζαχαρίου εγκαινιάστηκαν από τον Μητροπολίτη Κορίνθου κυρό Παντελεήμονα το 1973.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20100 - ΤΗΛ. 27410 21768
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ: π. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΠΕΡΟΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ: π. ΚΑΨΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

λεπτομέρειες...

Το ζεύγος Σκλία ο μακαριστός εδώ και 19 χρόνια Αθανάσιος Σκλίας και η μακαριστή εδώ και 2 χρόνια σύζυγός του Αγγελική Σκλία το 1979 κατά τον μήνα Οκτώβριο σε σύγκρουση Ι.Χ. με τραίνο έχασαν τα δύο τους παιδιά, τον Γεώργιο Σκλία 23 ετών και την Αναστασία Σκλία 20 ετών.  Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να στραφούν στο Θεό και στην Εκκλησία από όπου και παρηγορήθηκαν και στηρίχτηκαν.  Ένα χρόνο μετά τον θάνατο των παιδιών τους, το 1980, το ζεύγος Σκλία αποφάσισαν στην μνήμη των παιδιών τους να ανεγείρουν έναν Ιερό Ναό.  Σ' αυτό συνετέλεσε και ένα όνειρο του κ. Αθανασίου Σκλία που είχε δει λίγο καιρό πριν το θάνατο των παιδιών τους: μια μαυροφόρα γυναίκα που του υπεδείκνυε ένα τόπο (οικόπεδο του) λέγοντάς του: εκεί θα κτίσεις τον Ναό.  Επειδή το οικόπεδο δεν ήταν αρκετό, ο κ. Αθανάσιος Σκλίας πρότεινε στον αδελφό του κ. Βασίλειο Σκλία, ο οποίος ευχαρίστως παρεχώρησε διπλανό οικόπεδο (άλλο τόσο).  Αμφότεροι οι αδελφοί Σκλία συνεισέφεραν πολλά χρήματα και προσωπική εργασία, ιδιαίτερα το ζεύγος Αθανασίου Σκλία αφιερώθηκαν έκτοτε εξ' ολοκλήρου στην ανέγερση και αποπεράτωση του Ιερού Ναού, αφιερωμένου στην Αγ. Αναστασία Φαρμακολύτρια και Άγ. Γεώργιο Ιωαννίνων, ύστερα από ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονα.  Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί πιστοί εντός και εκτός ενορίας βοήθησαν οικονομικά για αυτήν την αποπεράτωση.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΑΝΝΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20100 - ΤΗΛ. 27410 22946 , 27410 27238 
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ:π. ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ:  π. ΑΝΑΣΤ. ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

λεπτομέρειες...

Ο παλαιός Ι. Ναός οικοδομήθηκε από το 1918 έως το 1923. Ήταν παρεκκλήσιο του Ι. Ν. Αποστ. Παύλου Κορίνθου. Ενορία έγινε το 1958.  Ο νέος Ι. Ν. Αγ. Άννης οικοδομήθηκε από το 1974 έως το 1976. Είναι τρίκλητος.  Το κεντρικό θυσιαστήριο είναι αφιερωμένο στην Αγ. Άννα, το δεξιό στον Αγ. Διονύσιο, επίσκοπο Κορίνθου και το αριστερό στον Άγιο Θεόδωρο τον Βυζάντιο.  Στο υπόγειο του Ι. Ναού λειτουργεί άλλο παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Θεράποντα, επίσκοπο Κύπρου.  Τα εγκαίνια του Ι. Ν. Αγ. Άννης έγιναν την 9-4-1978 από τον μακαριστό Μητροπ. Κορίνθου Παντελεήμονα Καρανικόλα.

 


 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20100 - ΤΗΛ. 27410 87518 , 27410 21040 , 27410 20356
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ: π. ΔΕΛΗΜΠΑΛΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ:  π. ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

λεπτομέρειες...

Η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορίνθου δημιουργήθηκε από τους πρώτους Μικρασιάτες που ήλθαν στην Κόρινθο το 1922.  Ιερείς: Λάσκαρης Βερδελής Μικρασιάτης, Αγιογράφος.  Νικόλαος Ζαφειριάδης και από το 1945 π. Νεκτάριος Μαρμαρινός.  Ο νέος Ναός εθεμελιώθη εις 15-8-1954 από τον Μητροπολίτη Κορίνθου κύριο Προκόπιο.  Εφημέριοι: π. Νεκτάριος Μαρμαρινός , π. Γεώργιος Μετζελόπουλος.  Ολόκληρος ο Ναός έγινε με προσωπική εργασία από τους τότε ενορίτες μετά το πέρας της Λειτουργίας της Κυριακής.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20100 - ΤΗΛ. 27410 31921
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ: π. ΤΖΕΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ: π. ΠΟΛΥΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

λεπτομέρειες...

Κτίστηκε το 1952-55. Τρίκλητη βασιλική ο ρυθμός της.  Το μεν ένα κλείτος αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο, το δε άλλο στον Απόστολο Παύλο.  Υπάρχουν στο ναό και τέσσερεις φορητές εικόνες στο τέμπλο του Φωτίου Κόντογλου:1) Αγίου Παύλου, 2) Αγίου Νικολάου, 3) Αγίου Αθανασίου και 4) Αγίου Βασιλείου.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20100 - ΤΗΛ. 27410 23789 , 27410 29738
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ: π. ΧΑΜΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ:

λεπτομέρειες...

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου εθεμελιώθη το 1992.  Είναι μονόκλειτος βασιλική και εορτάζει στο Γεννέσιο του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου.  Στο ναό εξυπηρετούν οι ιερείς: π. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος και π. Ιωάννης Χαμάλης.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20100 - ΤΗΛ. 27410 – 22247
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ: ΑΡΧΙΜ. π. ΡΑΖΝΥ ΑΡΚΑΔΙΟΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ: ΑΡΧΙΜ. π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜ
ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ: ΑΡΧΙΜ. π. ΠΕΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

λεπτομέρειες...

Σχετικά νεοσύστατη ενορία. Ο Ιερός Ναός εθεμελιώθη τον Μάιο του 1992 υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Κορίνθου Παντελεήμονος και εγκαινιάσθη στις 10 Νοεμβρίου 2007 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου Δ΄.