«Η’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ» ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014 ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ.

Ολοκληρώθηκαν το Σαββάτο 21 Ιουνίου και οι εφετεινές συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στην Κροκίδειο αίθουσα με την καταληκτική ομιλία του Πανεπιστημιακού Καθηγητού κ. Αποστόλου Νικολαΐδη με θέμα: «Η έννοια της συζυγίας κατά τον Απόστολο Παύλο». Η επιτυχής αυτή συνεδρία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Εορταστικών Εκδηλώσεων «Η’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ» προς τιμήν του προστάτου και πολιούχου μας Αποστόλου Παύλου. Με το σκεπτικό αυτό και ο εκλεκτός ομιλητής επικεντρώθηκε αφ’ ενός στον ίδιο τον Απόστολο και την σπουδαιότητα της διδασκαλίας Του και αφ’ ετέρου ειδικότερα σ’ αυτήν που αναφέρεται στο ιερό μυστήριο της συζυγίας. Ο κ. Καθηγητής  με απλότητα αλλά και θεολογικό βάθος  έκανε κατανοητό ότι οι έννοιες συζυγία, γάμος, ομοζυγία  θεωρούνται  συνώνυμες και σημαίνουν την συστέγαση, την συμπόρευση, τον  συναγωνισμό σε μια κοινή πορεία από την οποία  δεν μπορεί να είναι απών ο Χριστός. Σύμφωνα με τον Απόστολο μας, το ιερό μυστήριο του Γάμου είναι «μέγα», συνιστά την κατ’ οίκον Εκκλησία, αφού τα δύο φύλα (άνδρας – γυναίκα) εξεικονίζουν αυτήν την  άρρηκτη σχέση Χριστού και Εκκλησίας. Η  συζυγία, όπως διαφαίνεται από τις επιστολές του Αγίου Αποστόλου Παύλου, είναι η καλύτερη ευκαιρία για να γεννηθεί η πραγματική αγάπη, μακριά από κάθε είδους αποκλίσεις, χωρίς να επιτρέπει την ερωτική αντικειμενοποίηση κανενός. Έτσι κατέληξε ο ομιλητής πως αναπόσπαστο κομμάτι της συζυγίας  είναι ο διάλογος, η κοινοκτημοσύνη, η υποχωρητικότητα, η ταπείνωση γιατί, τελικά, ο ένας υπάρχει μόνο για τον άλλο, επειδή ο γάμος παριστάνει το εμείς και είναι εχθρός της μοναξιάς και του εγωισμού.

Τον εποικοδομητικό διάλογο, που ακολούθησε, συντόνισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος συνεχάρη τον ομιλητή εκφράζοντας την ευαρέσκειά του τόσο για την θαυμάσια εισήγησή του όσο και για την σημαντική συμβολή του στα δρώμενα της Τοπικής μας Εκκλησίας. Εν συνεχεία, ευχαρίστησε θερμά όλους όσους ομίλησαν στις συνεδρίες της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι οποίοι με τις γνώσεις και την εμπειρία τους αποτέλεσαν πολύτιμη βοήθεια, διέξοδο και λύση σε αρκετά από τα σύγχρονα προβλήματα, που απασχολούν την οικογένεια, διεύρυναν δε το γνωσιολογικό πεδίο όλων μας. Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε συνοπτικά στο Πρόγραμμα των «Η’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ» και ανανέωσε τις συναντήσεις μας για το επόμενο έτος.