Ο ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΑΡΧΙΜ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ, 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019,ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ.

 

DSC01403

Με την ευλογητή παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνουκ. Δαμασκηνούπραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, το απόγευμα στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, η καθιερωμένη Κατηχητική σύναξη Πνευματικού καταρτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας, με τον τίτλο: «Εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού». Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Πανοσ. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος, ο οποίος ομίλησε με θέμα: «Διάκριση και χαρίσματα-Εμπιστοσύνη στο Θεό».

Ο άγιος Καθηγούμενος με κατανοητό, περιεκτικό και ουσιαστικό θεολογικό λόγο, βοήθησε τους ακροατές να εισέλθουν στην πνευματική κλίμακα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής,σύμφωνα με την διδασκαλία του Αγ. Ιωάννη του Σιναΐτου, συγγραφέως της Κλίμακος.Πιο συγκεκριμένα ο Γέροντας Βαρθολομαίος,σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, ονόμασε την διάκριση ως την μεγαλύτερη των αρετών,και ειδικότερα ως το χάρισμα που συγκρατεί την ισορροπία στη ζωή του Χριστιανού.Ως χάρισμα εννοείται η επίσκεψη της Θείας Χάριτος στον άνθρωπο, για την θερμότητα της πίστης του, ή ως καρπός εργασίας των εντολών και της καθαρότητας της καρδιάς του.Αν δεχθούμε ένα χάρισμα χωρίς πειρασμό κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε στην απώλεια,καθώς παραμονεύει η έπαρση και η κενοδοξία.Αυτό που χαρακτηρίζει τον διακριτικό άνθρωπο είναι η αγάπη προς όλους,τόνισε ο Άγιος Καθηγούμενος, και αυτό είναι έργο του πνευματικού πατέρα, ο οποίος με τον φωτισμό της θείας Χάριτος αποκτά την διάκριση να διακρίνει την λάθος πορεία ενός ανθρώπου,να ιεραρχήσει τα προβλήματα, που τον απασχολούν, και να τον πείσει να επανέλθει στον σωστό δρόμο.Ο Γέροντας Βαρθολομαίος κατέληξε ότι, σκοπός του ανθρώπου είναι να διακρίνει, να αναζητά και να εμπιστεύεται το θέλημα του Θεού.Γιατί το μόνο που ζητά από εμάς ο Θεός είναι η πίστη, η εμπιστοσύνη και η προσπάθεια και τότε θα στείλει την Χάρη Του, να μας σκεπάσει και να μας ενισχύσει στον αγώνα μας.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους π.Βαρθολομαίο καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνουκ. Δαμασκηνό για την παρουσία τους, διερμηνεύοντας και τα συναφή αισθήματα του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεώνκ. Αγαπίου.Κλείνοντας την πνευματική αυτή σύναξη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας τόνισε ότι, χωρίς Θεό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γι᾿αυτό ας εμπιστευτούμε τον Θεό, που είναι η Αλήθεια,ζητώντας την Χάρη και την ευλογία Του.

 

DSC01373

DSC01378

 

DSC01389

DSC01383

DSC01387

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΌΡΟΥΣ,
ΠΑΝΟΣ. ΑΡΧΙΜ. π. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ