Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ κ. ΙΕΡΕΜΙΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ, 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ.

 

116 5754

 

Συνεχίστηκαν χθες Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019, το απόγευμα, στην «Κροκίδειο» Αίθουσα, οι εσπερινές Κατηχητικές Συνάξεις Πνευματικής Οικοδομής της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου με τον γενικό τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού». Προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Οι αγαπημένοι μας νεκροί».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Ιερεμίας απλά και κατανοητά παρουσίασε την Ορθόδοξη διδασκαλία της Εκκλησίας μας για τους προσφιλείς μας κεκοιμένους. Σύμφωνα με αυτήν η  Εκκλησία μας για καθ᾿ ένα νεκρό χωριστά, που ήταν Ορθόδοξος Χριστιανός, έχει καθορίσει τα Μνημόσυνα. Είναι δε τα Μνημόσυνα τα τρίτα, τα ένατα, τα τεσσαρακοστά και τα ενιαύσια. Εκτός από τα ειδικά για κάθε νεκρό μνημόσυνα, η Εκκλησία έχει στις καθημερινές Ι. Ακολουθίες γενικές δεήσεις για τους «κεκοιμημένους», όπως είναι λ.χ. το νεκρώσιμο μέρος του Μεσονυκτικού και οι σχετικές αναφορές στις εκτενείς του Εσπερινού, του Όρθρου, της Ιεράς Προσκομιδής και της Αγίας Αναφοράς στην Θεία Λειτουργία. Έχει, επίσης, καθιερώσει και ειδικές ημέρες μνημοσύνων. Τα Σάββατα σχεδόν όλου του Εκκλησιαστικού έτους, και ιδιαίτερα τα προηγούμενα των Κυριακών της Απόκρεω και της Πεντηκοστής (Ψυχοσάββατα), είναι αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών. Η προσευχή που γίνεται από την Εκκλησία, τόνισε ο άγιος Γόρτυνος, για την ψυχή του νεκρού, αμέσως μετά το θάνατό του και η νεκρώσιμη Ακολουθία ή οι Θ. Λειτουργίες, που γίνονται στην συνέχεια γι᾿ αυτήν, είναι πολύ σπουδαίες και αναγκαίες, γιατί βοηθούν στο πέρασμα της ψυχής από τα «τελώνια». Επιπλέoν, η διδασκαλία και η διαχρονική πράξη της Εκκλησίας μας προτρέπουν να εκδηλώνουμε τη μέριμνα μας για την ανάπαυση μιας ψυχής όχι μόνο με προσευχές αλλά και με έργα αγάπης.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος ευχαρίστησε με θερμούς λόγους τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία για την συμβολή του στην πνευματική οικοδομή των πιστών της Παυλείου Αποστολικής Εκκλησίας της Κορίνθου. Συνοψίζοντας τον διάλογο, που ακολούθησε, έκλεισε με τα εξής: «Ο θάνατος παραμένει για τον πιστό ένα μυστήριο, όμως η πίστη στον Αναστάντα Κύριο μας δίνει την ελπίδα της προσωπικής μας ανάστασης, για να ζήσουμε αιώνια κοντά Του».

 

116 5749

116 5747

116 5757

116 5751