Η ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΜΕΡΟΠΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ.

 

116 5401

 

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2018, το απόγευμα στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο και σύμφωνα με το καταρτισμένο πρόγραμμα, η καθιερωμένη απογευματινή Κατηχητική Σύναξη με τον τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού», η ομιλία της Ομοτίμου Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μερόπης Σπυροπούλου με θέμα: «Ο ρόλος της Ελληνίδας μητέρας στήν σύγχρονη οικογένεια».

Την κ. Σπυροπούλου καλωσόρισε, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας και υπεύθυνος των Κατηχητικών Συνάξεων Πανοσ. Αρχιμ. π. Ανθιμος Παπαλεξόπουλος.

Η κ. Μερόπη Σπυροπούλου με περισσή δεινότητα, γλυκύτητα και στιβαρό επιστημονικό και εμπειρικό λόγο, κατάφερε, για άλλη μια φορά, να καθηλώσει το ακροατήριο παρουσιάζοντας τον ρόλο και την αξία της παραδοσιακής και σύγχρονης Ελληνίδας μητέρας μέσα από την γραφίδα Ελλήνων και ξένων ποιητών, λογοτεχνών, ιστορικών και διανοουμένων, αλλά και της Δημοτικής μας ποιήσης. Πιο συγκεκριμένα η κ. Σπυροπούλου τόνισε ότι ο ρόλος της σύγχρονης Ελληνίδας μάνας είναι «δύσκολος, θεμελιώδης, αναντικατάστατος και αναπόφευκτος». Η μάνα είναι η πρώτη δασκάλα του παιδιού ο πλέον ουσιαστικός προστάτης και φύλακας των αληθινών αξιών της ζωής, των θησαυρών της θρησκείας μας και των παραδόσεών μας. Είναι αυτή που έχει την ευλογημένη ικανότητα να καλλιεργεί μοναδικούς δεσμούς αγάπης και ανθρωπιάς, γνωρίζοντας ότι η γνήσια αγάπη, ποτέ δεν καταπνίγει την συναισθηματική ανεξαρτησία των παιδιών. Η αγάπη αυτή εμπεριέχει την μύχια έγνοια και την απέραντη στοργή γι᾿ αυτά, αλλά και τον πηγαίο σεβασμό της προσωπικότητάς τους, χωρίς κτητικά και κυριαρχικά στοιχεία. Κλείνοντας η κ. Σπυροπούλου δεν παρέλειψε να τονίσει, ότι η σύγχρονη Ελληνίδα μητέρα με το χέρι στη καρδιά και ζητώντας φώτιση και δύναμη από Θεού, οφείλει να κάνει την αυτοκριτική της, για μια ριζική αναθεώρηση στάσεων και επιδιώξεων και με ατομική της ευθύνη και το προσωπικό της παράδειγμα, να ορθώσει αντίσταση στο σημερινό κατήφορο της απαξίας, της φτήνιας, της διαφθοράς και του αχαλίνωτου ευδαιμονισμού.

Ο π. Ανθιμος ευχαρίστησε εγκάρδια, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου την κ. Μερόπη Σπυροπούλου, συντόνισε τον εποικοδομητικό διάλογο, που ακολούθησε, και ανανέωσε τις Πνευματικές αυτές Κατηχητικές Συνάξεις για την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019.

 

116 5403

116 5404

 

116 5408