Άρθρα

ΜΕ ΤΡΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ & ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ.

 

20221028_083936.jpg

 

Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέσθηκε την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο υπό του νεοεκλεγέντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Αθανασίου, του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και του Βοηθού Επισκόπου και Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας αγίου Κεγχρεών κ. Αγαπίου με την ευκαιρία του εορτασμού της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ».

Πριν το τέλος της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους ισχυρούς της γης, που δεν μπορούν ακόμα και σήμερα ή δεν θέλουν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο Προφητάναξ Δαυίδ νικά τον Γολιάθ, ο Άγιος Νέστορας νικά τον Λυαίο, ο κάθε «μικρός» με την εδραιωμένη και βαθιά Πίστη του τον «μεγάλο» και ισχυρό. Από τα βάθη της Ιστορίας κάποιοι πάντοτε είχαν την αντίληψη ότι αποκτώντας υλικές δυνάμεις, όπλα και χρήματα μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Όμως το «πύρωμα της καρδιάς» και η Πίστη προς τον Θεό, την Παναγία Μητέρα του Χριστού και τους Αγίους, γιγαντώνουν τα Χριστιανικά ιδανικά και τις αρχές μεταβάλλοντάς τα σε «υπερδυνάμεις», που ξεπερνούν τις δυνάμεις των ισχυρών. Αυτό θυμόμαστε σήμερα και τιμούμε την Παναγία μας, αφού εκ του αποτελέσματος γνωρίζουμε ότι χωρίς την βοήθειά Της δεν θα τα είχαμε καταφέρει ούτε στο Αλβανικό Έπος, ούτε στην Κατοχή, ούτε ποτέ άλλοτε.

Στην συνέχεια παρουσίασε στο ευσεβές Εκκλησίασμα τον νέο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιο, με τον οποίο συνδέεται μαζί του από την πρώτη νεότητά τους, καθώς και οι δύο ξεκίνησαν την πορεία τους στην διακονία της Εκκλησίας σχεδόν ταυτόχρονα, στην Μητρόπολη Ηλείας, κοντά στον μακαριστό Μητροπολίτη Ηλείας κυρό Αθανάσιο Βασιλόπουλο, ο οποίος υπήρξε «γέννημα θρέμμα» της Ιερατικής Σχολής Κορίνθου υπό την προστασία και την βοήθεια του αοιδίμου προκατόχου του Μητροπολίτου Κορίνθου και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρού Μιχαήλ και Κληρικός (Μοναχός, Διάκονος, Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης) του μακαριστού Μητροπολίτου Κορινθίας κυρού Προκοπίου (Τζαβάρα). Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο Ηλείας καλή και αγαθή ποιμαντορία προσφέροντας του, ως ενθύμιο, ένα σετ Αρχιερατικού διαδήματος Εγκολπίου και επιστηθίου Σταυρού.

Ακολούθως, μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, οι άγιοι Αρχιερείς τέλεσαν την επίσημη Δοξολογία, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Κληρικοί της πόλεως Κορίνθου και παρέστη, ως Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, οι Βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, κ. Γεώργιος Ψυχογιός, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο κ. Πέτρος Τατούλης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αρχηγός Φρουράς Κορίνθου και Διοικητής της Σχολής Μηχανικού, Ταξίαρχος κ. Χαράλαμπος Ακρίβος, ο Διευθυντής Αστυνομίας Κορίνθου κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Λιμενάρχης κ. Παναγιώτης Κοντός, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Κορινθίας κ. Βικέντιος Μαρινάκης καθώς και πλήθος πιστών.

Στην συνέχεια και μετά την επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώον, στον περίβολο του Καθεδρικού Ι. Ναού του Απ. Παύλου, και τις καταθέσεις Στεφάνων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας, ο Ποιμενάρχης μας και οι Ιερείς της πόλεως της Κορίνθου παρακολούθησαν την Μαθητική και Στρατιωτική Παρέλαση στα Περιβολάκια Κορίνθου και καμάρωσαν τους μαθητές, τους Εκπροσώπους των Συλλόγων και των Σωματείων και κυρίως του Στρατού για το γενναίο φρόνημα και τους άριστους σχηματισμούς ευλογούντες και ευχόμενοι για την προκοπή της Πατρίδας μας και την ατρόμητη αντιμετώπιση όσων την επιβουλεύονται.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ