Άρθρα

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ» (ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.

 

20220918_192532.jpg

 

Αγιασμό, επί τη ενάρξει των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς 2022-2023, του «Εργαστηρίου Εκκλησιαστικών Τεχνών» της Ι. Μητροπόλεως μας, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, χθες Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022, στην Κροκίδειο Αίθουσα Εκδηλώσεων.

Το «Εργαστήρι Εκκλησιαστικών Τεχνών» βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Απ. Παύλου και Αδειμάντου, στην Κόρινθο, και στεγάζονται σε αυτό η αναγνωρισμένη από το Κράτος Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «ο Άγιος Λεωνίδης», τα Γραφεία του Συλλόγου Ιεροψαλτών του Νομού μας «ο Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος» και η Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας «ο Άγιος Λουκάς».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στον χαιρετισμό του προς τους 110 σπουδαστές που θα φοιτήσουν στις Σχολές την επερχόμενη σεζόν τόνισε ότι με τις Εκκλησιαστικές Τέχνες της Βυζαντινής Μουσικής και της Βυζαντινής Αγιογραφίας εκφράζεται η πίστη μας και η ζωή της Εκκλησίας. Αναφερθείς στον 103ο Ψαλμό του Προφήτου Δαυίδ και συγκεκριμένα στους στίχους «ᾄσω τῷ Κυρίῳ ἐν τῇ ζωῇ μου, ψαλῶ τῷ Θεῷ μου ἕως ὑπάρχω, ἡδυνθείη αὐτῷ ἡ διαλογή μου…» τόνισε την ιδιαιτερότητα του έμμετρου λόγου των Εκκλησιαστικών Κειμένων που εντυπωσιάζει και εντυπώνεται στον ανθρώπινο νου του πιο εύκολα και πιο ευχάριστα. Επεσήμανε επίσης το λάθος, που εσκεμμένα κάνουν ορισμένοι υποστηρίζοντας, ότι τάχα η Εκκλησία «συνωμότησε» και συνέβαλε στην εξαφάνιση του μεγάλου λεκτικού πλούτου της αρχαίας Τραγωδίας. Αντιθέτως, η λατρεία της Εκκλησίας εδράζεται πάνω στα πρότυπα της αρχαίας Τραγωδίας, στην οποία η λύση του δράματος πραγματοποιείτο στο τέλος, με την παρουσία του «από μηχανής Θεού». Οι Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, εκφράζουν στοιχεία της Τραγωδίας, όχι «θεατρικώ τω τρόπῳ» αλλά «ουσιαστικώ», καθώς ο πιστός μετέχει και βιώνει, μέσα από αυτές, τη ζωή του Χριστού που είναι ο όντως Θεός. Η Τραγωδία στην Εκκλησία παύει να είναι τραγωδία και μετατρέπεται σε Έργο Σωτηρίας εκ μέρους του Θεού προς τον άνθρωπο.

Επιπρόσθετα, ο Ποιμενάρχης μας επεσήμανε τον σωστό τρόπο, με τον οποίο πρέπει να προσεύχεται και να ψάλλει ο πιστός, όχι «βοαῖς και φωναῖς ἀτάκτοις» αλλά με ευλάβεια και κατάνυξη. Η Εκκλησία μας με την Αρχιτεκτονική, την Εκκλησιαστική Μουσική, την Αγιογραφία, το Αγιογραφικό πρόγραμμα των Ιερών Ναών, που καθορίζει την θέση των Αγίων Εικόνων, κ.λ.π. κρατά το νου των ανθρώπων συγκροτημένο και απερίσπαστο κατά την διάρκεια της Θείας Λατρείας στον Θεό. Και αυτός τελικά είναι ο σκοπός των Σχολών αυτών, να μας μάθουν δηλαδή, να μετέχουμε σωστά στην Θεία Λατρεία. Γι’ αυτό και οι Αγιογράφοι και οι Ιεροψάλτες θεωρούνται «Θεού Συνεργοί».

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας θερμά το Διδακτικό Προσωπικό, τους Υπευθύνους των Σχολών, Πανοσ. Αρχιμ. π. Μακάριο Μπογιατζόγλου, Υπεύθυνο της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας, Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Υπεύθυνο της Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, κ. Αναστάσιο Γκιούλη, Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Σχολής, τους Καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννη Λιούντρη, Λαμπαδάριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου και τους συντελεστές μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας κ. Βασίλειο Κουφογιάννη, οι οποίοι με πολλή αγάπη διακονούν ανιδιοτελώς τις Σχολές του «Εργαστηρίου Εκκλησιαστικών Τεχνών» της Ι. Μητροπόλεως μας, προκειμένου από την φοίτηση σε αυτές να αναδειχθούν πρόσωπα καταρτισμένα που θα στελεχώσουν τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας και θα προσφέρουν στην Τοπική και όχι μόνον Εκκλησία μας το λειτουργικό ήθος ανταποδίδοντας την γνώση που απέκτησαν και υποβοηθώντας τον Κλήρο και τον Λαό στον να λατρεύουν σωστά και ολοκάρδια τον Θεό.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

20220918_192004.jpg