Άρθρα

Β’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ & Γ’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.

20230312_095857.jpg

Στον αρχαιοπρεπή Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης Ξυλοκάστρου, λειτούργησε χθες Κυριακή Β’ των νηστειών, 12 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ι. Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Ξυλοκάστρου και Τρικάλων, Πρωτ/ρο κ. Αναστάσιο Κουτσούρη και τους συνοδούς του ιερείς, με την παρουσία του Δημάρχου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Βλασίου Τσιώτου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικολάου Λάσκου, του πρώην Δημάρχου κ. Ηλία Ανδρικόπουλου, της πρώην Αντινομάρχου κ. Άννας Κοντονή, ως και ευλαβούς εκκλησιάσματος.

Ο Ποιμενάρχης μας λαμβάνοντας αφορμή από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις φυσικές καταστροφές (σεισμούς) αλλά και το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη επεσήμανε ότι, καθώς πάντοτε υπήρχαν οι τραγωδίες, οι άνθρωποι οφείλουμε να λαμβάνουμε πρόνοια, ώστε, όταν αυτές παρουσιάζονται, να τις αντιμετωπίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι. Οι Προφήτες και ο Χριστός στα κηρύγματά Τους προέτρεπαν οι άνθρωποι να οικοδομούν σε στερεά και γερά θεμέλια, ώστε όταν «κατέβη ἡ βροχὴ καὶ ἦλθον οἱ ποταμοὶ καὶ ἔπνευσαν οἱ ἄνεμοι καὶ προσέπεσον τῇ οἰκίᾳ ἐκείνῃ» (Ματθ. ζ’, 25) να μην γκρεμίζεται η «οικία» αυτή. Επομένως το «οικοδόμημα» των διδασκαλιών, που καλούμαστε να κτίσουμε, είναι πνευματικό με «θεμέλιο λίθο» τον Χριστό, τον Οποίο εάν πιστεύουμε γίνεται ο Ακρογωνιαίος Λίθος της ζωής μας που κατανικά τον θάνατο και μας καθιστά ατρόμητους απέναντι του.

Όσοι άνθρωποι ζουν πνευματικά, όταν αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις όχι μόνο δεν τις φοβούνται αλλά συντελούν και συνεισφέρουν στο να υπάρξει θάρρος και ελπίδα και στους συνανθρώπους τους. Όταν έχουμε στο «οικοδόμημα» της ζωής μας «θεμέλιο» τον Χριστό, στις δύσκολες στιγμές μας «μιλάει» ο Θεός και η αγάπη Του. Ο φιλόθεος, φιλάνθρωπος και φιλότιμος Λαός μας, ανταποκρίθηκε πρώτος και έδειξε την αγάπη του στους πάσχοντες αδελφούς μας στην Τουρκία και την Συρία προσφέροντας εξειδικευμένο προσωπικό και είδη πρώτης ανάγκης. Μόνο η Ι. Μητρόπολη μας, ως απόδειξη της αγάπης σας, προσέφερε 12 τόννους τρόφιμα, 800 καινούργια κλινοσκεπάσματα και 40 μεγάλες κούτες με παιδικές τροφές και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και η δισκοφορία για την οικονομική ενίσχυση τους απέφερε το ποσόν των 14.000€.

Η Ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε σήμερα μας διδάσκει την πίστη και την αγάπη των ανθρώπων που μετέφεραν τον Παραλυτικό. Αρετές που η περίοδος της Μ. Τεσσαρακοστής προβάλλει. Η πίστη και η αγάπη οφείλουμε να αποτελούν τους οδηγούς μας στην ζωή. Καθώς παρατηρούμε ότι οι τραγωδίες, τα δυστυχήματα και τα φυσικά φαινόμενα γίνονται «παιδαγωγοί» μας, ώστε να δείχνουμε την αγάπη μας και να ξεχωρίζουμε απ’ όσους αγαπούν μόνο τον εαυτό τους και τα συμφέροντά τους, επιβάλλεται να συνδυάζουμε την νηστεία με την πίστη, την αγάπη και την φιλανθρωπία για να διαφέρουμε από τους ιδιοτελείς Φαρισαίους. Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το εξάμηνο Μνημόσυνο της μακαριστής Μαρίας Αγγελατοπούλου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου ομιλήσας στους ευλαβείς προσκυνητές επικαίρως.

 

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και στον Καθεδρικό Ι. Ν. Απ. Παύλου Κορίνθου τελέσθηκε ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και παρισταμένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και των Ιερέων της πόλεως της Κορίνθου.

Ομιλητής είχε ορισθεί ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορίνθου, ο οποίος ομίλησε με θέμα: «αγία νηστεία και αγία προσευχή». Ο Κύριος με τις αρετές της νηστείας και της προσευχής δίδει την δύναμη στους πιστούς να νικήσουν τον Διάβολο. Η προσευχή ανεβάζει την ψυχή στον ουρανό, ενώ η νηστεία μεταμορφώνει σταδιακά την ψυχή καθαρίζοντάς την από την αμαρτία, τα πάθη και όλες τις κακές συνήθειες. Η Εκκλησία μας προβάλλει σήμερα τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπήρξε μεγάλος ασκητής και υπέρμαχος της Ορθοδοξίας, οδηγώντας όλους εμάς στην οδό για την απόκτηση αυτών των αρετών. Ολοκληρώνοντας, παρακάλεσε τον Ποιμενάρχη μας να ευχηθεί ώστε όλοι, εγκολπωμένοι τις αρετές της νηστείας και της προσευχής, να νικήσουμε κάθε αμαρτία, κάθε πάθος και τον Διάβολο και να αξιωθούμε να φτάσουμε με χαρά στην Ανάσταση!

Ο Σεβασμιώτατος πριν την απόλυση, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, ανακοίνωσε την παρουσία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την επόμενη Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, όπου, με την ευκαιρία της επετείου 40 ετών από την εις Διάκονον Χειροτονία του, θα προεξάρχει της Θ. Λειτουργίας συνιερουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου μας και του Θεοφ. Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου εις τον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου.

 

            ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

 

 

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ