Άρθρα

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ.

 

20230305_085324.jpg

 

Με εκκλησιαστική τάξη και ευπρέπεια τιμήθηκε κι εφέτος η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ στην Κόρινθο την Κυριακή, 5 Μαρτίου 2023. Στην Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ενώ παριστάμενοι την κατάλληλη στιγμή ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς απήγγειλε το «Πιστεύω» και ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος απήγγειλε το «Πάτερ ημών».

Στον κήρυγμα του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, εμφανώς συγκλονισμένος από το δυστύχημα στα Τέμπη και την «εικόνα» με τις μητέρες των αδικοχαμένων θυμάτων να κρατούν στα χέρια τους τις φωτογραφίες των παιδιών τους και με τα μάτια τους γεμάτα δάκρυα και αγωνία να προσπαθούν να μάθουν αν ζουν ή αν πέθαναν, έκανε τον συνειρμό με την σημερινή «εικόνα» του Πιστού Λαού, των Αρχόντων και των Στρατιωτικών και λοιπών Εκπροσώπων που κρατούσαν τις Ι. Εικόνες στα χέρια τους αναζητώντας την απάντηση τι εκφράζει η αναστήλωση των Ι. Εικόνων και τι προσφέρει η Εκκλησία με την πανηγυρική εγκόλπωση τους από τους Πιστούς και ζητώντας κατ᾿ αυτόν τον τρόπο από τους Αγίους μας την λύση των προβλημάτων μας και την μεσιτεία τους για την σωτηρία! Η σκοτεινή αυτή περίοδος του Γένους μας, η Εικονομαχία, που διήρκησε 100 και πλέον χρόνια και έληξε σαν σήμερα, μας θυμίζει ότι κρατάμε αυτές τις Εικόνες όχι γιατί αναζητούμε τους Αγίους μας αλλά για να δηλώσουμε ότι Αυτοί εθελούσια μαρτύρησαν και έδωσαν την ζωή τους προκειμένου το πλήρωμα της Εκκλησίας να οδηγηθεί στην «Ζωή και την Ανάσταση» και να αποδιώξουν από την Εκκλησία μας την «οσμή του θανάτου» του μεταπτωτικού ανθρώπου. Ότι δηλαδή έφτασαν για ᾿κει που ξεκίνησαν.

Όλες αυτές οι άγιες Μορφές πιστεύουμε ότι, και με την αναστήλωση των Εικόνων, ζουν και θα ζουν αιώνια, αφού το κράτος του θανάτου κατατροπώθηκε. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υφίσταται θάνατος και γι’ αυτό, εκτός από τον άδειο Τάφο του Χριστού, μας διαβεβαιώνει και ο Απόστολος Παύλος λέγοντας: «εἰ δὲ Χριστὸς οὐκ ἐγήγερται, ματαία ἡ πίστις ὑμῶν» (Α’ Κορ. ιε’, 17), αλλά και «εἰ γὰρ πιστεύομεν ὅτι Ἰησοῦς ἀπέθανε καὶ ἀνέστη» (Α’ Θεσ. δ΄,14) εμείς οι Χριστιανοί δεν είμαστε όπως «οἱ λοιποὶ οἱ μὴ ἔχοντες ἐλπίδα» (Α’ Θεσ. δ΄,13). Η σημερινή ημέρα είναι ο θρίαμβος της Πίστεώς μας, καθώς μπορούμε να περιπαίζουμε τον θάνατο και να τον ρωτάμε, «Ποῦ σου, θάνατε, τό κέντρον; Ποῦ σου, ἅδη, τό νῖκος; Ἀνέστη Χριστός καί σύ καταβέβλησαι. Ἀνέστη Χριστός καί πεπτώκασι δαίμονες. Ἀνέστη Χριστός καί χαίρουσιν ἄγγελοι. Ἀνέστη Χριστός, καί ζωή πολιτεύεται. Ἀνέστη Χριστός καί νεκρός οὐδείς ἐπί μνήματος.» Αυτό είναι το μήνυμα του Ευαγγελίου που προσφέρει η Εκκλησία μας στον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εμείς οι Χριστιανοί δεν θρηνούμε στον θάνατο αλλά κρατάμε τις Εικόνες Εκείνων που θανατώθηκαν χάριν της Αναστάσεως και πανηγυρίζουμε, χαιρόμαστε και τις περιφέρουμε «πανηγυρικώ τω τρόπω», τις ασπαζόμαστε και καμαρώνουμε γιατί Αυτοί, οι Άγιοί μας, είναι που «οδοποίησαν» σ’ εμάς την οδό της Σωτηρίας και της Αναστάσεως! Γι’ αυτό θεωρείται η ημέρα αυτή θρίαμβος της Ορθοδοξίας! Καθώς στο αναπάντητο ερώτημα της κάθε μάνας προς το παιδί της: «που είσαι παιδί μου;» η απάντηση είναι: «μάνα έφτασα»!!!

Στις μέρες μας θλιβεροί άνθρωποι, «γρανάζια του μουχλιασμένου πνευματικού συστήματος», αυτά τα διαχρονικά και με σοφία χιλιάδων ετών μηνύματα θέλουν να τα βάζουν στο περιθώριο, να τα πολεμούν, να τα «χτυπούν» αλύπητα και χρησιμοποιώντας την ανείπωτη τραγωδία και τον ανθρώπινο και φυσικό θρήνο των πενθούντων να ανασύρουν από την μούχλα της μαύρης τους ψυχής ό,τι «όπλο» διαθέτουν για να πλήξουν την Αγία μας Εκκλησία και την σταθερή επί χιλιάδες χρόνια λειτουργία Της. Αλλοίμονο εάν η Εκκλησία δεν κήρυττε την Ανάσταση και δεν πανηγύριζε γι᾿ Αυτή. Όλοι θα έτρεμαν και θα κρύβονταν μπροστά στον θάνατο. Όσοι όμως ζουν βίο άγιο, έντιμο κατά το Ευαγγέλιο, δεν έχουν να φοβηθούν τον θάνατο αλλά τον αντιμετωπίζουν θαρραλέα.

Εορτάζοντας την Κυριακή της Ορθοδοξίας η Τοπική μας Εκκλησία και ο Δεσπότης σας δεν στήνουν «φιέστα» σε ημέρες πένθους, όπως με περισσό θράσσος ισχυρίσθηκαν κατευθυνόμενες μαριονέτες, αλλά αγωνιούν να μεταφέρουν το μήνυμα της ελπίδας σε όλον τον κόσμο και ιδιαιτέρως στους πενθούντες! Η σημερινή ημέρα τιμάται παντού! Στην Αθήνα την τιμούν η Ιερά Σύνοδος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην Λάρισα, στον τόπο της τραγωδίας, ο Επίσκοπός της, ο οποίος έτρεξε πρώτος μαζί με τους συνεργάτες του για τα θύματα, παρηγόρησε και ανέλαβε έξοδα και ευθύνες, στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τις οικογένειες και αυτοί, που σήμερα ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να «κουνήσουν δάχτυλα» για τον εορτασμό, τόσες ημέρες δεν είπαν ούτε ένα ευχαριστώ γι’ αυτόν τον Μητροπολίτη, ο ρόλος του οποίου χάθηκε μεν από την ενημέρωση αλλά κλείστηκε μέσα στις καρδιές των πονεμένων…

Η Αγία μας Ορθοδοξία μια ζωή αυτόν τον ρόλο έπαιζε, τον λυτρωτικό, σωτήριο και παρηγορητικό. Δεν αποζητά εύσημα και αναγνώριση από κανέναν αλλά όταν θίγεται και βλασφημήται «ἡ Ἐκκλησία πολεμουμένη νικᾶ», γιατί μπαίνει στις καρδιές των ανθρώπων και τους δίδει περιεχόμενο. Γι’ αυτό δεν ντρεπόμαστε να καυχόμαστε ότι είμεθα Χριστιανοί Ορθόδοξοι και μετέχουμε στις Λατρευτικές Εκδηλώσεις, όπου αφειδώς προσφέρεται ο Χριστός «εις σωτηρίαν ημών των μελωδούντων» και κλείνουμε τ’ αυτιά μας στους ανοήτους που, όντας θεολογικά «αγράμματοι», «θεολογούν»… και μάλιστα από «θέσεις κλειδιά», ώστε να μας δίδουν το δικαίωμα να τους χαρακτηρίζουμε αργυρώνητους καλάμους, τους δε όπισθεν αυτών κρυπτόμενους χρηματοδότες τους να τους «θαυμάζουμε» που με τέτοια μυαλά και μεθόδους διεκδικούν να μας διοικούν…

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε, εντός του Ι. Ναού, η Ιερά Λιτάνευση των Αγίων Εικόνων, ενώ την ίδια ώρα η Φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων παιάνιζε από τα προπύλαια του Ι. Ναού. Ακολούθως τελέσθηκε η κατ’ έτος Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων Αρχιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς και των Ευεργετών αυτής αλλά και πάντων των βιαίως κοιμηθέντων αδελφών μας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών καθώς και αυτών από τους πρόσφατους φονικούς σεισμούς.

Στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν οι Υφυπουργοί κ. Νικόλαος Ταγαράς και κ. Χρίστος Δήμας, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Χαρίλαος Βυτινιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Οικονόμου, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου κ. Γεώργιος Πιέτρης, οι παρασημοφορηθέντες από την Ι. Μητρόπολή μας Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου και Επιχειρηματίας κ. Δημήτριος Μητσόπουλος, ο υποψήφιος Δήμαρχος και Δημ. Σύμβουλος κ. Νικόλαος Σταυρέλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας Ταξίαρχος κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Λιμενάρχης Κορίνθου Αντιπλοίαρχος κ. Παναγιώτης Κοντός, οι εκπρόσωποι του Στρατού εκ της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου και της Πυροσβεστικής Κορίνθου και ο Πιστός Λαός που πληθωρικά εκκλησιάστηκε κατ’ αυτήν την μεγάλη ημέρα δοξάζοντας τον Θεό παρηγορούμενος και παρηγορώντας δια των προσευχών του.

 

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ