Άρθρα

«ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ Ι. ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΩΣ ΙΕΡΕΜΙΟΥ (ΦΟΥΝΤΑ) ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ.

 

 

20220618 082137

Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως και με την κυριαρχική άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Τοποτηρητού της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, μετέβη το Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, συνοδευόμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, τον Αιδεσ. Σταυροφόρο – Οικονόμο π. Δημήτριο Στεργιόπουλο και τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια, προκειμένου να τελέσει το εξαμηνιαίο Ι. Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου.

Στον κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή την απόδοση της Εορτής της Πεντηκοστής, αναφέρθηκε στον εορτολογικό κύκλο που σκοπό έχει να υπενθυμίζει στους Πιστούς το Σωτηριολογικό Έργο του Χριστού. Είδαμε τον Λόγο του Θεού να σαρκώνεται και να γίνεται Άνθρωπος, να δρα στην κοινωνία, να κηρύσσει το Ευαγγέλιο Του, να θαυματουργεί, να πάσχει για τον κόσμο, να σταυρώνεται, να θάπτεται, να ανασταίνεται, να αναλαμβάνεται στους ουρανούς με το Ανθρώπινο Σώμα και εν τέλει να εκπληρώνει την υπόσχεσή Του «καὶ ἐγὼ ἐρωτήσω τὸν πατέρα καὶ ἄλλον παράκλητον δώσει ὑμῖν, ἵνα μένῃ μεθ᾿ ὑμῶν εἰς τὸν αἰῶνα, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας…» (Ιω. ιδ΄, 16-17). Το Άγιο Πνεύμα είναι Αυτό που θα μένει εις τον αιώνα και θα οδηγεί την ζωή των ανθρώπων στην αλήθεια, στην αθανασία και στο φώς, καθώς «Εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ἐλάβομεν Πνεῦμα ἐπουράνιον, εὕρομεν Πίστιν ἀληθῆ, ἀδιαίρετον Τριάδα προσκυνοῦντες· αὕτη γὰρ ἡμᾶς ἔσωσε», όπως ψάλλουμε όταν κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων. Η ημέρα της Πεντηκοστής νοηματοδοτεί την έναρξη της ογδόης και ανεσπέρου ημέρας, η οποία ανέτειλε για να μην δύσει ποτέ και για να παρατείνει την παρουσία του Χριστού στον κόσμο μας, δια του Αγίου Πνεύματος, εις τους αιώνες των αιώνων.

Αυτό είναι το Μέγα Μυστήριο της Εκκλησίας και γι’ αυτό οι Άγιοι Πατέρες την ημέρα της Πεντηκοστής την θεωρούν ως την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας. Ό,τι λαμβάνει χώρα μέσα στην Εκκλησία, αποδίδεται στο Άγιο Πνεύμα, καθώς «Πάντα χορηγεῖ τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, βρύει προφητείας, ἱερέας τελειοῖ, ἀγραμμάτους σοφίαν ἐδίδαξεν, ἁλιεῖς θεολόγους ἀνέδειξεν, ὅλον συγκροτεῖ τὸν θεσμὸν τῆς Ἐκκλησίας…»

Σήμερα, που αποδίδεται η εορτή της Πεντηκοστής, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, συνέπεσε και το εξαμηνιαίο μνημόσυνο ενός ανθρώπου, που το Άγιο Πνεύμα τον ανέδειξε Επίσκοπο της Εκκλησίας. Τον από δεκαπενταετίας Ποιμενάρχη σας κυρό Ιερεμία. Ο πνευματικός αδελφός μου αποτέλεσε λαμπρό υπόδειγμα Ιεράρχη, καθηγητού και βιωματικού Θεολόγου, αλλά και Ποιμενάρχη που με κόπους, θυσίες και αγωνίες για την Εκκλησία και το Ποίμνιό του, κράτησε στιβαρά το πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας δίδοντας λαμπρά δείγματα ιερωμένου και αγιοπνευματικού Πατρός. Να είστε πολύ υπερήφανοι για τον Δεσπότη σας και να τιμάτε την μνήμη του πάντοτε!

 

20220618 122341

 

Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και του Ι. Μνημοσύνου πραγματοποιήθηκε, με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Βουλής κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και άλλων Τοπικών Αρχόντων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεγαλοπόλεως, η παρουσίαση της δευτέρας εκδόσεως του βιβλίου του αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κύρου Ιερεμίου με τίτλο «ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», το οποίο εκδίδει η Ι. Μητρόπολή μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για το βιβλίο αυτό ομίλησαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και στενός συνεργάτης του μακαριστού Ιεράρχου, ο κ. Απόστολος Νικολαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Πέτρος Θωμαΐδης, Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος όπου και απένειμε, μετά θάνατον, τον Χρυσό Μέγα Σταυρό Α’ Τάξεως του Αποστόλου Παύλου, προς τιμή του αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου, ευχόμενος όπως ο Κύριος αναπαύσει την ψυχή του εν σκηναίς Αγίων! Αμέσως μετά την απονομή μετέβησαν άπαντες στο Επισκοπείο όπου και ετέλεσαν Νεκρώσιμο Τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Ιερεμία.      

 

20220618 135237

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.