Άρθρα

Η Ι. ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ & Η ΣΥΝΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΤΑ «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ» ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ «ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.

 

20220422 201544

 

Σε έντονα κατανυκτικό κλίμα και με την αρμόζουσα πνευματική βαρύτητα τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου, σε όλους τους Ι. Ναούς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας κατά το εσπέρας της Μ. Παρασκευής, 22 Απριλίου 2022.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, χοροστάτησε στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου και αμέσως μετά ηγήθηκε της Ι. Λιτανείας, που κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία της πόλεως Κορίνθου στην θέση «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ». Στο σημείο αυτό, όπως είχε προαναγγελθεί, έγινε η καθιερωμένη από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο συνάντηση των έξι (6) Επιταφίων των Ι. Ναών της πόλεως Κορίνθου και συγκεκριμένα των Ι. Ναών Αποστόλου Παύλου, Αγ. Νικολάου, Αγ. Άννης, Μεταμορφώσεως Σωτήρος, Αγ. Φωτεινής και Ζωοδόχου Πηγής Α’ Κοιμητηρίου Κορίνθου, που με μεθοδικότητα και άριστη διοργάνωση είχε σχεδιασθεί σε σύσκεψη όλων των Αρχών της πόλεως, στα γραφεία της Ι. Μητροπόλεώς μας υπό τον σεπτό Ποιμενάρχη μας.

 

20220422 213216

 

Επακολούθησε κοινή Δέηση και το καθιερωμένο «Μήνυμα της ημέρας» από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, που βαθύτατα συγκινημένος από τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδας εξήρε την εκπληκτική παρουσία των Πιστών, που παρά την κατευθυνόμενη από κέντρα αθεΐας και με αφορμή την πανδημία πρόσκληση για αποχή επανήλθαν στα πατρώα ήθη και έθιμα και κατέκλυσαν τις Εκκλησίες. Ο Απ. Παύλος τόνισε ο Ποιμενάρχης μας, όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Κόρινθο, αφιέρωσε το κήρυγμά του στον Σταυρό του Κυρίου και για αυτό σε πανορθόδοξο επίπεδο κατά την Μ. Παρασκευή, θέλοντας να εκφράσουμε το μήνυμα του Σταυρού διαβάζουμε τμήμα από την Α’ προς Κορινθίους Επιστολή Του. Το μήνυμα του Σταυρού είναι αποδεκτό από ανθρώπους, που έχουν παιδική καρδιά και ψυχή και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος πολύ εύστοχα το αποτύπωσε αυτό στο ποίημα του «Όλα τα παιδιά της γης», που το ειρηνικό και αγαπητικό του μήνυμα έρχεται να ακολουθήσει τα λόγια του Ιησού και του μεγάλου Αποστόλου μας. Επεξήγησε επιπρόσθετα ότι η κάθετη διάσταση του Σταυρού ενώνει ουρανό με την γη, ενώ η οριζόντια διάστασή Του ενώνει τον κόσμο, τους ανθρώπους, την κοινωνία και αν οι άνθρωποι κατανοήσουμε αυτό το νόημα του Σταυρού τότε δεν έχουμε ανάγκη από άλλη βοήθεια, αφού «αυτόματα» μεταβαίνουμε εκ γης προς ουρανό και αγκαλιάζουμε όλον τον κόσμο.

Γιατί τελικά όσο και να προσπαθήσουμε, όσο και να κατακτήσουμε, όσο και να επιδιώξουμε πουθενά δεν θα βρούμε περισσότερη αγάπη από αυτή που μας άφησε παρακαταθήκη ο Αναστηθείς Χριστός!

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.