ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 

 

2021-07-24 22-42-01-011

 

Στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Άννης Κορίνθου χοροστάτησε το Σάββατο εσπέρας, 24 Ιουλίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος κατά τον Μέγα Εσπερινό, πλαισιούμενος από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Ο άγιος Κεγχρεών στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην Θεοπρομήτορα Αγία Άννα, που η Ι. Παράδοσις της Εκκλησίας διέσωσε και το όνομα και την πληροφορία ότι, ενώ ήταν στείρα και μεγάλη σε ηλικία, αξιώθηκε να γίνει μητέρα της Μητρός του Κυρίου «εξ επαγγελίας», δηλαδή, με θαυμαστό τρόπο και ιδιαίτερη ευλογία του Θεού.

Το γεγονός αυτό παραπέμπει στην ανάλογη περίπτωση της Σάρρας, συζύγου του Αβραάμ, της οποίας ο υιός της Ισαάκ «γεγέννηται ….. διὰ τῆς ἐπαγγελίας.» (Γαλ. δ΄, 23). Όλοι μας, τόνισε ο Θεοφιλέστατος, έχουμε γεννηθεί «εκ θελήματος σαρκός», με φυσιολογικό τρόπο και είναι αλήθεια ότι ο γάμος δια της τεκνογονίας συνεχίζει το δημιουργικό έργο του Θεού. Ο Ευαγγελιστής Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος όμως ομιλεί για μία άλλη γέννηση: «ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ, οἳ οὐκ ἐξ αἱμάτων, οὐδὲ ἐκ θελήματος σαρκός, οὐδὲ ἐκ θελήματος ἀνδρός, ἀλλ᾿ ἐκ Θεοῦ ἐγεννήθησαν.» (Ιωαν. α΄, 12-13),δηλαδή, όσοι πιστεύουν και αποδέχονται τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή και ρυθμίζουν την ζωή τους σύμφωνα με τα Ευαγγελικά προστάγματα και τους λόγους του Ιησού Χριστού, έχουν το χάρισμα να είναι «τέκνα Θεού» και τέκνα «της επαγγελίας». Επίσης, όλοι όσοι μετανοούν και αποφασίζουν να αλλάξουν τρόπο ζωής, να φέρουν τις αποτυχίες τους στο επιτραχήλιο του Πνευματικού, να λάβουν την άφεση εξ’ αυτού και να συνεχίζουν να ζουν όχι όπως πριν αλλά ανακαινισθέντες εν Χριστώ, προσέχοντας να μην επιστρέψουν στις προηγούμενες αμαρτίες ή ακόμα και σε καινούργιες, και αυτοί είναι τέκνα Θεού «εξ επαγγελίας».

Ολοκληρώνοντας ο άγιος Κεγχρεών, έθεσε το ερώτημα εάν όλοι εμείς είμαστε «τέκνα Θεού». Κατά πόσο, δηλαδή, επιστεύσαμε και δεχθήκαμε τον Σωτήρα Χριστό ως Λυτρωτή, κατά πόσο συνδεόμεθα μαζί Του δια της προσηλώσεως στους λόγους Του και τις εντολές Του, αλλά και δια της μετοχής μας στα μυστήρια της Εκκλησίας, ως και κατά πόσο η μετάνοιά μας είναι πλήρης και οριστική. Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά προκύπτουν εξ’ αφορμής της μνήμης της Αγίας Άννης και οφείλουμε να προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε, δια της αυτοκριτικής. Τέλος, μεταφέροντας τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ευχήθηκε προς όλους, δια πρεσβειών των Αγίων Θεοπατόρων, να αξιωθούν να είναι «τέκνα Θεού» και να απολαύσουν την χαρά του Παραδείσου!                         

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

          ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.