Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ.

 

 

20211130 082302

 

Στο Λουτράκι και στον εκεί πανηγυρίζοντα ιστορικό Ι. Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό, χθες το απόγευμα Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από τους Σύγκελλο–Οικονόμο π. Πρόδρομο Αντωνίου, αδελφό της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Νικόλαο Βασιλόπουλο, Σταυροφόρο-Οικονόμο π. Γεώργιο Μαρινάκη και τους Εφημερίους του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου, στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει ο Ι. Ναός του Αγ. Ανδρέου, Αιδεσ. π. Πέτρο Καγιούλη, π. Δημήτριο Σουσούνη, π. Ιωάννη Δρίτσα και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια.

Στο κήρυγμα του ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι αν ο Απ. Παύλος είναι ο Απόστολος των Εθνών, αφού πρώτος Αυτός εστράφη προς τους ειδωλολάτρες, ο Απόστολος Ανδρέας δύναται να χαρακτηρισθεί ως ο Απόστολος της Ελλάδας, καθώς διέτρεξε ολόκληρη την Ελλάδα από Εύξεινο Πόντο, Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Αττική, Ανατολική Πελοπόννησο, καθαγίασε δια των ποδών Του την Κορινθιακή γη διελθών από την περιοχή του Λουτρακίου και τους Αριστοναύτες, το σημερινό Ξυλόκαστρο, έως και την Πάτρα, όπου και μαρτύρησε, προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα του Ευαγγελίου και την διδασκαλία του Ιησού Χριστού. Ο Άγιος Ανδρέας είχε σωστή άποψη για τον αναμενόμενο Μεσσία σε σχέση με τους συμπολίτες του Ιουδαίους, που περίμεναν τον Μεσσία να λυτρώσει το Ισραήλ από την Ρωμαϊκή κυριαρχία και γι’ αυτό όταν αντίκρισε τον Χριστό, αμέσως Τον ανήγγειλε στον αδελφό του Σίμωνα, με την γνωστή ρήση: «εὑρήκαμεν τὸν Μεσσίαν» (Ιω. α΄, 42). Συνεχίζοντας ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε ο Άγιος Ανδρέας να μας χαρίζει την διάκριση, την οποία Αυτός είχε και την επαρκή γνώση των Γραφών, ώστε στερεωμένοι στις αλήθειες της Πίστεώς μας, να μην κινδυνεύουμε να βγούμε έξω από τα όρια της Εκκλησίας, που οι Άγιοι Πατέρες μας, επόμενοι της διδασκαλίας των Αγίων Αποστόλων έθεσαν και να αξιωθεί ο καθένας από εμάς να «εύρη» τον Μεσσία Χριστό δια της μετοχής του στα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας, ώστε ασφαλώς να βαδίζει προς την Βασιλεία Του.

 

20211130 101128

 

Σήμερα Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, πλαισιουμένου από τους Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Εφημερίους του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου και τους Ιεροδιακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Γεράσιμο Λάμπο.              

Στο κήρυγμα του λίγο πριν την απόλυση ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι το αποτέλεσμα της πτώσης των πρωτοπλάστων ήταν η απομάκρυνση από τον Θεό, η αμαρτία και ο θάνατος. Ο ερχομός του Μεσσία λύτρωσε την ανθρωπότητα από την φθορά και τον θάνατο και ένωσε τα πριν διεστώτα. Ο Άγιος Ανδρέας προετοιμασμένος από τον Τίμιο Πρόδρομο πίστεψε αμέσως στον Ιησού Χριστό με αποτέλεσμα να ανακαινίσει όλον τον κόσμο με τις αλήθειες της Πίστεώς μας. Σήμερα, οι Επίσκοποι, ως διάδοχοι των Αποστόλων, συνεχίζουμε να κηρύττουμε, να ομολογούμε και να πιστεύουμε τον Ιησού Χριστό, ώστε να σώζεται ο κόσμος. Το ερώτημα όμως, που προκύπτει σήμερα, είναι εάν ομολογούμε τον Χριστό ως Μεσσία και Σωτήρα και εάν ακούμε τους διαδόχους των Αποστόλων, ως κήρυκες του Ευαγγελίου Του. Πάντοτε υπήρχαν οι πιστοί, οι «χαλαροί» και οι άπιστοι, που δεν ξέρουν τι θέλουν, ο Χριστός όμως, ήρθε με αποκλειστικό σκοπό να τους σώσει όλους. Οφείλουμε να βρούμε τον Μεσσία για να σωθούμε και αποτελεί μέγα λάθος ο Μεσσίας να είναι ανάμεσά μας και εμείς να του γυρίζουμε την πλάτη φοβούμενοι να τον πλησιάσουμε. Κανένας, από τους μεγάλους και ισχυρούς, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, δεν μίλησε για τον Χριστό και δεν κάλεσε τους ανθρώπους να προσευχηθούν και να ενωθούν με τον Μεσσία, ώστε να σωθούν αντίθετα προέτρεπαν για πλήρη απόκλιση από τον δρόμο Του. Εμείς όμως, οι Επίσκοποι, οι διάδοχοι των Αποστόλων και οι Ιερείς μας δεν σταματάμε να προσευχόμαστε: «τους νοσούντας ίασαι, ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών». Γι’ αυτό Χριστιανοί μου σας εκλιπαρώ, ας βάλουμε τον Χριστό στην ζωή μας και ας προσευχηθούμε ο Θεός να μας φωτίζει όλους, τον καθένα από τη θέση που κατέχει, σημαντική ή και ασήμαντη, ώστε να βρούμε τον Μεσσία και να λυτρωθούμε επιτέλους! Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την Θ. Λειτουργία εκχωρώντας την δυνατότητα της Πνευματικής Πατρότητος στον Αιδεσ. π. Ιωάννη Δρίτσα.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας, προσκληθείς από τον Δήμαρχο Λουτρακίου–Περαχώρας & Αγίων Θεοδώρων κ. Γεώργιο Γκιώνη, συνοδευόμενοι από την Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου κ. Μάρθα Μυστακίδου και τους Ιερείς και τους Διακόνους συζήτησαν θέματα που απασχολούν το Λουτράκι πίνοντας τον καφέ τους. Εκεί ο σεπτός Ποιμενάρχης μας είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τα μέλη του Συλλόγου Επισιτιστών Λουτρακίου «Ξένιος Ζευς», τα οποία συνεδρίαζαν, ευχόμενος ο Θεός να τους βοηθήσει να πάρουν σωστές αποφάσεις, καθώς ο τομέας της εστίασης είναι άμεσα πληττόμενος από την πανδημία και αποτελεί σημαντικότατο «γρανάζι» όχι μόνο της οικονομίας μας αλλά και της κοινωνικής ζωής του τόπου, καθώς φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.          

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.