«ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022»ΚΛΗΡΟΣ & ΛΑΟΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΕΝ ΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΑΓΙΩΝ & ΤΗΝ Ι. ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ» ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 

 

20220620 200825

 

Στο πλαίσιο των εορταστικών Εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Απ. Παύλου με τον τίτλο: «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022», με την παρουσία σύμπαντος του Ι. Κλήρου και των Μοναχικών Ταγμάτων της Ι. Μητροπόλεώς μας, με την συρροή ευσεβούς Εκκλησιάσματος, με απόδοση τιμών από το άγημα της Σχολής Μηχανικού και υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων, ώστε να αποδοθεί η δέουσα Εκκλησιαστική τιμή, πραγματοποιήθηκε χθες, το απόγευμα της Δευτέρας, 20 Ιουνίου 2022, η υποδοχή των Ι. Λειψάνων των Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Ιάσονος και Ακύλα, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Διονυσίου του Α΄ Επισκόπου Κορίνθου και Βλασίου, Αγίων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, των Αγίων Μαρτύρων Κοδράτου και Λεωνίδου και της συνοδείας αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Οσίας Υπομονής, προερχομένων εκ των Ι. Μονών της Ι. Μητροπόλεως μας, και της Ι. Εικόνος της Παναγίας «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ», αντιγράφου εκ της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου.

 

20220620 203712

 

Μετά το πέρας της υποδοχής των Ι. Λειψάνων στα προπύλαια του Ι. Καθεδρικού Ναού, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ακολούθησε εντός του Ι. Ναού η «έξοδος» του Ι. Λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Παύλου, του αποτεθησαυρισμένου από του έτους 2011 εις τον αυτόν Ι. Ναό, η λιτάνευσις και η «ενθρόνισις» του εις τον καθορισμένο τόπο, στο κέντρο του Ι. Ναού, ενώ εψάλετο η προς τούτο ειδική Ι. Ακολουθία. Ευθύς αμέσως τελέσθηκε η Ι. Ακολουθία «εις Εγκαίνια Δίσκου και Ποτηρίου καινών και αθίκτων», των περιτέχνων ιερών σκευών, τα οποία (αντίγραφα εκ παλαιών της Βυζαντινής εποχής) προσέφερε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου για την συμπλήρωση δέκα πέντε (15) χρόνων από την εις Επίσκοπον και Μητροπολίτην Κορίνθου χειροτονία του και την εγκατάσταση του στην Αποστολική Ι. Μητρόπολη μας.

Στον λόγο του προς τους Πιστούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την χαρά και την ευγνωμοσύνη του προς τον Πανάγαθο Θεό για την τιμή και την ευλογία, που του επεφύλαξε, να είναι Επίσκοπος αυτής της μεγάλης και ιστορικής Αποστολικής Μητροπόλεως. Όποιο λειτουργικό, πνευματικό, αγιαστικό και κοινωνικό έργο επιτελέσθηκε όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιήθηκε χάριτι Θεού και με την συνεργία των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως μας. Η ζωή του Επισκόπου, όπως και κάθε Χριστιανού, είναι σταυρώσιμη, ωστόσο επιδιώκουμε και ελπίζουμε στην ανάσταση, η οποία παρέχεται με την συμμετοχή μας στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας και κυρίως με την Θ. Λειτουργία και την μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Κάθε Επίσκοπος αγωνιά για την σωτηρία του Ποιμνίου του με την ελπίδα να βρίσκεται στον Παράδεισο μαζί με τους Χριστιανούς, που του εμπιστεύτηκε η Εκκλησία και να τους τροφοδοτεί με το Τίμιο Σώμα και Αίμα του Κυρίου Ιησού. Απ’ αυτήν την ανησυχία παρακινούμενος και απ’ αυτή την αγωνία διακατεχόμενος, αντί άλλης δοξολογικής, υμνολογικής και ευχαριστιακής κίνησης, θέλησα να προσφέρω στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αποστόλου μας αυτά τα Ιερά Σκεύη, αντίγραφα Βυζαντινών Σκευών, αφού το Άγιο Ποτήριο και ο Ιερός Δίσκος είναι τα Ιερά Σκεύη που χρησιμοποιούνται για να μεταλαμβάνουμε «Σῶμα καί Αἷμα Χριστοῦ, εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καί εἰς ζωήν αἰώνιον».          

 

20220620 233046

 

Στην συνέχεια τελέσθηκε, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας και συμμετεχόντων των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και η καθιερωμένη Ι. Αγρυπνία προς τιμήν πάντων των εν Κορίνθω Αγίων. Στην Ι. Αγρυπνία έψαλλε η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ».

Οι πιστοί, μετά από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας, με πίστη και προσμονή δεν σταμάτησαν να προσέρχονται προς ασπασμόν των Ι. Λειψάνων και να λαμβάνουν την εξ αυτών ευλογία, μέχρι και το πέρας της Ι. Αγρυπνίας αποδίδοντας την δέουσα τιμή και τον σεβασμό προς όλους τους εν Κορινθία Αγίους, τους εύχυμους αγιοπνευματικούς καρπούς της Ευαγγελικής σποράς του Αποστόλου Παύλου!

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.