Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΩΝΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

φωτογραφίες απο τον εσπερινό στο ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΩΝΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/6/2011

 

Ε’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ

 

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΤΕΛΕΣΘΗΚΕ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΩΝΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 

 

     Το βράδυ της 29ης Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Εσπερινός στο Βήμα του Γαλλίωνος, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Πρόκειται για μια ωραιότατη εκδήλωση, η οποία λαμβάνει χώρα σε όλους τους Αρχαιολογικούς χώρους των πόλεων απ᾿ όπου διήλθε ο Απόστολος Παύλος άρα και η Κόρινθος, στην οποία όχι μόνο διήλθε αλλά διέμεινε πλέον του ενάμισυ χρόνου, μεταφέροντας το Ευαγγελικό κήρυγμα στην Ελλάδα.

     Στην Ι. Μητρόπολή μας επιφυλάχθηκε η ιδιαίτερη ευλογία, ώστε η Αρχαιολογική σκαπάνη να ανακαλύψει το ακριβές μέρος, το γνωστό «Βήμα» για το οποίο πολύτιμες πληροφορίες μας παρέχει το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων της Κ. Διαθήκης, όπου ο Απόστολος μας προπηλακισθείς οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο ανθύπατο της Αχαῒας Γαλλίωνα γιατί εκήρυττε Χριστόν και τούτον Εσταυρωμένον.

     Στον χώρο αυτό τελέσθηκε κι᾿ εφέτος ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, πλαισιωμένου από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟ, Καισαριανής κ. ΔΑΝΙΗΛ, Ζιχνών κ. ΙΕΡΟΘΕΟ, Χαρτούμ κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.

     Τον Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ ο οποίος περιέγραψε τις χαρισματικές καταστάσεις της Πρώτης Εκκλησίας της Κορίνθου, όπως αυτές αναφέρονται στις δύο προς Κορινθίους Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, αναφέροντας συγκεκριμένα και αναπτύσσοντας την θέση του μακαριστού Πρωτ/ρου και διακεκριμένου Θεολόγου κυροῦ Ἰωάννου Ρωμανίδη ότι η Εκκλησία της Κορίνθου αποτελούσε πρώϊμη Θεολογική Σχολή! Ενώ προέτρεψε τον Επίσκοπο και τον Λαό να διατηρήσουν και αυξήσουν την προσπάθειά τους, ώστε η «Θεολογική αυτή Σχολή» με τις χαρισματικές καταστάσεις να επανέλθει και πάλι ζώσα και εναργής στο χώρο της Τοπικής μας Εκκλησίας, με τον στόχο να επανεύρει αυτή την Αγιοπνευματική της αίγλη σε επίπεδο χαρισμάτων και ιδιαιτέρων δωρεών του Αγίου Πνεύματος Κλήρου και Λαού.

     Άξιο παρατηρήσεως υπήρξε το γεγονός της παρουσίας του πλήθους του ευσεβούς λαού από όλες της Αρχιερατικές περιφέρειες της Ιεράς Μητροπόλεως μας, που με λεωφορεία ήλθαν και κατέκλυσαν τον Αρχαιολογικό χώρο για να τιμήσουν τον Προστάτη Απόστολό μας.

     Την εκδήλωση τίμησαν τόσο οι τοπικές Αρχές του Νομού μας όσο και οι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών και φορέων από όλη την Κορινθία, η δε χορωδία «ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΑΝΑΧΩΡΗΤΗΣ» υπό την διεύθυνση του κ. Λεωνίδα Καρασταμάτη, η φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων υπό την διεύθυνση της κ. Γλυκερίας Μωραϊτάκη και το στρατιωτικό άγημα μαζί με άλλα «αγήματα» Κοινωνικών και Πολιτιστικών Φορέων λάμπρυναν ιδιαίτερα την τελετή.

     Η όλη εκδήλωση έκλεισε με τις θερμότατες ευχαριστίες του Μητροπολίτου μας προς όλους τους παρισταμένους αλλά και προς αυτούς που συνέργησαν για την πραγματοποίησή της όπως τους Ιερείς μας, τα Εκκλ. Συμβούλια των Ι. Ναών Απ. Παύλου Κορίνθου και Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχ. Κορίνθου την Περιφερειακή και Δημοτική Αυτοδιοίκηση, το Στρατό, την Τροχαία, την Αστυνομία, την Ασφάλεια τους εθελοντές Πυροσβέστες, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Κ.Α.Σ., τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» και την «ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ» και τα Τοπικά Μ.Μ.Ε.. Την εκδήλωση έκλεισαν οι νέοι του Συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝ» και των Κατηχητικών της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αρχαίας Κορίνθου, που φορώντας τοπικές ενδυμασίες, παρουσίασαν πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στην κεντρική Πλατεία του χωριού υπό τα χειροκροτήματα και τις θερμές επευφημίες όλων των παρισταμένων και τα θερμά συγχαρητήρια του ενθουσιασμένου Ποιμενάρχη μας.

 ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ