ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΕΝΔΟΞΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ & ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.

 

Χαίρει και αγάλλεται η Επανομή για τον πολιούχο της Άγιο Αργύριο

47031232694 73942c850f z

 

 

 

Επανομή | Χρήστος Καναρόπουλος

 


 

Μέσα στην εορταστική πανδαισία και στην ορθόδοξη πνευματική χαρά, η Κωμόπολη της Επανομής του Θερμαϊκού πανηγύρισε την ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Αργυρίου, του εξ' Επανομής μεν καταγομένου, εν δε τη Θεσσαλονίκη αθλήσαντος το έτος 1806.

 

Η Επανομή έχει την ιδιαίτερη ευλογία και τιμή να εκπροσωπείται στην ουράνια βασιλεία με το δικό της σπλάχνο, που προσφέρθηκε ως θυσία στο ουράνιο θυσιαστήριο του Δεσπότου Χριστού και στέκει ως άγρυπνος φρουρός της ιστορικής Κωμοπόλεως της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

 

Στον περικαλλέστατο Ιερό προσκυνηματικό Ναό του εορτάζοντος Αγίου, απόψε Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, τελέστηκε λαμπρός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, Ηγουμένου της Ι.Μ. Βλατάδων Θεσσαλονίκης, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου καθώς και του Ποιμενάρχου της Εκκλησίας της Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου.

 

Να αναφερθεί ότι τους αρχιερείς πλαισίωσαν πλήθος Ιερέων και Ιεροδιακόνων της τοπικής Μητροπόλεως.

 

Και φέτος, μεγάλη ήταν η προσέλευση των ευλαβών πιστών, ενοριτών και προσκυνητών, για να μετέχουν της Ακολουθίας του Εσπερινού και να τιμήσουν το καύχημα της Επανομής προσκυνώντας την Ιερή του Εικόνα.

 

Επικεφαλής του λαού ήταν ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Ιωάννης Μαυρομάτης, ο Επικεφαλής της Μειοψηφίας του Δήμου κ. Γεώργιος Τσαμασλής, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, κ.α.

 

Το θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο χοροστατών Επίσκοπος κ. Νικηφόρος, ο οποίος στο θείο λόγο του είπε χαρακτηριστικά: "Τιμώντας απόψε τον νεομάρτυρα άγιο Αργύριο τον Επαμομίτη, γεννάται το εξής ερώτημα: Γιατί ο Θεός ανέδειξε τους αγίους Νεομάρτυρες στους χρόνους της Τουρκοκρατίας; Για πέντε λόγους κατά τον φιλομάρτυρα άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη ευδόκησε ο Θεός να αναδείξει τους αγίους Νεομάρτυρες στους τωρινούς καιρούς. Από τους λόγους αυτούς φαίνεται η μεγάλη σημασία της ομολογίας των Νεομαρτύρων. Αντιστεκόμενοι οι άγιοι Νεομάρτυρες στη βία των κρατούντων και την θέλησή τους να τους εξισλαμίσουν, ενίσχυαν και έπαραδειγμάτιζαν όλους τους ορθοδόξους λαούς να υπομείνουν την καταπίεση και να μη τουρκέψουν. Κάθε Νεομάρτυς είναι ένα ισχυρό ανάχωμα στην πλημμύρα του εξισλαμισμού και εκτουρκισμού. Χωρίς τους Νεομάρτυρες είναι αμφίβολο εάν διετηρούντο η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός".

 

Και συνέχισε ο Θεοφιλέστατος: "Πρέπει νομίζω δεόντως να τονισθεί ότι οι άγιοι Νεομάρτυρες είναι οι κατ' εξοχήν αντιστασιακοί της Τουρκοκρατίας. Την αντίσταση τους έκαναν όχι με πράξεις δολιοφθοράς (σαμποτάζ) κατα του κατακτητού που θα προκαλούσε τα αντίποινα των βαρβάρων Τούρκων και θα στοίχιζε την ζωή σε χιλιάδες αθώα θύματα, αλλά με την γενναία δημοσία ομολογία και έλεγχο που ασκούσαν κατά του κατακτητού, με αποτέλεσμα η οργή του κατακτητού να ξεσπά σ' αυτούς τους ίδιους και όχι στον υπόλοιπο λαό. Ως τότε η Εκκλησία ας συνεχίζει την εθναρχική της αποστολή και ας λέγει στο λαό μας την αλήθεια για την ιστορία του και τους πνευματικούς θεμελιωτές της ελευθερίας του".

 

Ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Επανομής, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου, εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων και Σχολείων, των Προσκόπων και πλήθος κόσμου.

 

Κατά την επιστροφή τους στον Ιερό Ναό, στον αύλειο χώρο του, τελέστηκε η αρτοκλασία, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο να εύχεται στους εκατοντάδες πιστούς χρόνια πολλά, ειρηνικά, ελεύθερα και ευλογημένα και ο Άγιος Αργύριος να πρεσβεύει υπέρ όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών.

 

Αξίζει να σημειωθεί η άρτια διοργάνωση των λατρευτικών εκδηλώσεων από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανομής και Υπευθύνου του Προσκυνηματικού Ναού Πρωτ. π. Βησσαρίωνα Καντούνη και τους συνεργάτες του.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ romfea.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

 

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο της Επανομής

 

33947419318 bbea4a3665 z

 

 

 

Επανομή | Χρήστος Καναρόπουλος


Με λαμπρή πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία κορυφώθηκε σήμερα, Σάββατο 11 Μαΐου 2019, ο εορτασμός της ιεράς μνήμης του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Αργυρίου, εφόρου και προστάτου της Επανομής Θεσσαλονίκης, στον ομώνυμο περικαλλή προσκυνηματικό Ιερό Ναό.

Του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη της Εκκλησίας της Νέας Κρήνης και της Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου ενώ της Ευχαριστιακής Συνάξεως μετείχαν Ιερείς της τοπικής Μητροπόλεως και όμορων Μητροπόλεων.

Την αγιώνυμο ημέρα όπως και την παραμονή της μεγάλης εορτής του Θερμαϊκού, ευλαβείς πιστοί, ενορίτες και προσκυνητές, υπερεπλήρωσαν τον καλαίσθητο Ιερό Ναό, που ύψωσαν οι Επανομίτες προς τιμήν του Νεομάρτυρα Αργυρίου και τον αύλειο χώρο του για να αποδώσουν τιμές στο καύχημα της Πόλης τους και να δοξάσουν τον Τριαδικό Θεό για την ιδιαίτερη ευλογία να γεννηθεί στην Επανομή ένας Άγιος που μαρτύρησε για να ομολογήσει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στο πoλυπληθές εκκλησίασμα, επικεφαλής του οποίου ήταν ο τ. Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης και Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, πολλοί ήταν οι νέοι και οι νέες της περιοχής.

Το θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων της λατρευτικής συνάξεως Μητροπολίτης κ. Διονύσιος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη της Καλαμαριάς για την ευγενική του πρόσκληση και τη ζεστή του φιλοξενία, δήλωσε εκστατικός μπροστά στη βιοτή και το μαρτύριο του αγίου Αργυρίου, ο οποίος αντέστη γενναίος απέναντι σε όσα η κοσμική εξουσία θέλησε να επιβάλλει.

"Ο Άγιος Αργύριος βίωσε βαθιά την πίστη του στον Χριστό και ομολόγησε εμπνεόμενος από τον Κύριο της δόξης, ως Αναστάντα και ως τον Μόνο Νικητή της ζωής και του θανάτου. Ακολούθησε τον δρόμο της μετάνοιας και κέρδισε την αιώνια ζωή, αποτελώντας σήμερα ένα ζωντανό και φωτεινό παράδειγμα για όλους, και ιδίως για τους Επανομίτες" είπε ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων και κάλεσε τους πιστούς να κρατήσουν την πίστη τους ψηλά και να ομολογούν την Ανάσταση του Κυρίου, γιατί τίποτε δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού.

Στη δική του προσλιαλιά ο σεπτός Ποιμενάρχης της Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη ευσέβεια του λαού της Επανομής με την πάνδημη συμμετοχή του στον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Νεομάρτυρα.

Ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας τον Σεβ. Κορίνθου για την λαμπρή του παρουσία όπως επίσης την Δημοτική Αρχή Θερμαϊκού για την αγαστή συνεργασία της και την συμβολή της στην διοργάνωση της ιεράς πανηγύρεως, τους Πολιτιστικούς Φορείς της περιοχής καθώς και τους νέους ανθρώπους για τη συμμετοχή τους.

Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Προσκυνηματικού Ναού με Επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Βησσαρίων Καντούνη, Προϊστάμενο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για την αρτιότητα των λατρευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων, εργαζόμενοι ακατάπαυστα ώστε να αναβαθμίζουν συνεχώς τον Εορτασμό του Πολιούχου της Επανομής.

Ακόμα, ανακοίνωσε τον νέο Προϊστάμενο του Προσκυνηματικού Ναού, τον Πρεσβύτερο π. Στυλιανό Τσιπούρα, ευχόμενος καλή διακονία στα νέα του καθήκοντα.

Τέλος, κάλεσε τους ευσεβείς πιστούς να κρατούν αρραγή την ενότητά τους, να διατηρούν κραταιά την πίστη τους στον Σωτήρα Χριστό και την αγάπη τους στην πατρίδα, που με αίμα και θυσίες κράτησαν ελεύθερη οι πρόγονοί μας, τονίζοντας ότι οι Νεομάρτυρες συντέλεσαν στην πνευματική αφύπνιση του Λαού που οδήγησε στην εθνική απελευθέρωση.

 

 

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ romfea.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ