Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤ/ΡΟΣ π. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ»ΑΙΘΟΥΣΑ.

 

 

DSC09889

 

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020, το απόγευμα στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, η καθιερωμένη συνάντηση της Ειδικής Σχολής πνευματικού καταρτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου με τον γενικό τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού». Προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου ο Θεολόγος – Εκπαιδευτικός π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης, Πρωτοπρεσβύτερος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Επιστήμη και Πίστη: σύγκρουση η συμπόρευση;»

Ο π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης αντλώντας την επιχειρηματολογία του από διακεκριμένους επιστήμονες και ερευνητές προσπάθησε να προσεγγίσει την Επιστήμη και την Πίστη με μια διαφορετική οπτική. Πιο συγκεκριμένα, ο π. Ευάγγελος κατέδειξε ότι η Επιστήμη ερευνά τα μυστήρια της δημιουργίας και ασχολείται με το επιστητό, ενώ η Θρησκεία ασχολείται με το μυστήριο του Δημιουργού και το υπέρ αισθητό. Είναι δυο κύκλοι εφαπτόμενοι ή και τεμνόμενοι, αλλά όχι ταυτιζόμενοι ή συγκρουόμενοι. Επομένως, η σχέση Πίστης και Επιστήμης δεν μπορεί να είναι αντιθετική ή εχθρική αλλά πάντοτε διαλεκτική, καθώς έχουν κοινή αφετηρία την πνευματική υπόσταση του ανθρώπου και στοχεύουν στην κατάκτηση της αλήθειας και στην εξασφάλιση της ευτυχίας του. Κρίνονται όμως μαζί ή χωριστά, από το κατά πόσον οδηγούν τον άνθρωπο στον εξανθρωπισμό ή στον ευτελισμό του. Πίστη και Επιστήμη, κατέληξε ο π. Ευάγγελος, είναι έννοιες αλληλοσυμπληρούμενες και απαραίτητες σε όλους τους ανθρώπους.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Μαρκαντώνη για την εμπεριστατωμένη ομιλία του και σημείωσε με έμφαση ότι η Επιστήμη είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Εμείς οι Χριστιανοί στην Εκκλησία μιλάμε για ιστορικά γεγονότα, αλλά και για «πιστευόμενα», τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της καρδιάς του κάθε ανθρώπου, που με πίστη προσεγγίζει την αλήθεια, που είναι ο Χριστός.

 

DSC09873

 

DSC09878DSC09874 - Αντιγραφή

DSC09879 - Αντιγραφή

DSC09883

DSC09885 - Αντιγραφή

DSC09889

 

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤOY π. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗ, ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ;»