Άρθρα

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Ι. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓ. ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 

104 4278

 

Το Σάββατο του Λαζάρου το απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιωμένος από όλους τους κληρικούς της πόλεως της Κορίνθου, τέλεσε με την δέουσα θρησκευτική κατάνυξη την Ι. Ακολουθία του Αγιασμού επί τη επαναλειτουργία του προσφάτως ανακαινιζομένου Ι. Προσκ. Ναού Αγ. Φωτεινής Κορίνθου, καθώς και τον Πανηγυρικό Εσπερινό της θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας εμφανώς συγκινημένος και χαρούμενος παρέδωσε τον Ι. Ναό, μετά από εννέα περίπου μήνες ανακαινιστικών εργασιών, στην Λατρεία του Θεού και στους με αγωνία αναμένοντες ευλαβείς πιστούς προς αγιασμό των ψυχών και των σωμάτων τους. Επεσήμανε δε, ότι ο περικαλλής αυτός ιστορικός Ναός της πόλεώς μας από τούδε και στο εξής θα Λειτουργεί καθημερινά και αδιαλείπτως ώστε να αποτελεί συμβολικά για όλους του Κορινθίους το «λιμάνι» που θα τους αναπαύει και θα τους οδηγεί στην Σωτηρία. Ολοκληρώνοντας, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι με συνέπεια και αγάπη εργάστηκαν πολύ σκληρά προκειμένου μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν οι ανακαινιστικές εργασίες και να ευχηθεί προς όλους η Αγία Φωτεινή να πρεσβεύει Στον Κύριο μας ώστε οι φετινές εορτές της Μ. Εβδομάδας και της Αναστάσεως Του να αποβούν σωτήριες για αυτούς και τις οικογένειές τους.

 

104 4371

 

Την επομένη το πρωί, Κυριακή των Βαΐων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συνοδευόμενος από πλειάδα ιερέων και παρουσία εκατοντάδων πιστών τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία με κάθε επισημότητα και για την ημέρα και για την επαναλειτουργία του Ι. Ναού.

Στο κήρυγμά του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα με μέσο μεταφοράς το ονάριο της ταπείνωσης και της διακονίας και όχι το άλογο της δύναμης και της εξουσίας, εστιάζοντας συνειρμικά στην αντίθεση της υψοποιού επιβλητικότητας του αλόγου και της υποτονικότητας του οναρίου, το οποίο όμως σηκώνει ως υποζύγιο όλα τα βάρη του κυρίου του, όπως ο Χριστός, «αίρει» τα βάρη των αμαρτιών όλου του κόσμου.

Ακολούθως, ανέπτυξε το ιστορικό του Ι. Ν. της Αγ. Φωτεινής, ως Ναού της πάλαι ποτέ γεραράς Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους ευεργέτες αδελφούς Γεώργιο και Τιμολέοντα Ευσταθίου, με δαπάνες των οποίων έγινε η ανοικοδόμηση του εις μνήμην της αδελφής των Φωτεινής, αλλά και στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο και Αντιβασιλέα Δαμασκηνό (Παπανδρέου), ο οποίος σε εξόχως χαλεπούς καιρούς τουλάχιστον δύο φορές οικοδόμησε την Μητρόπολη αλλά και την πόλη γενικότερα, δίδοντας το διαχρονικό παράδειγμα ότι για να επιτελεστεί έργο στην Εκκλησία δεν χρειάζεται να σκορπίζονται αφειδώς χρήματα αλλά ακόμη και σε καιρούς κρίσεως μπορούν να γίνουν τα πάντα με σύνεση καλή διαχείριση και στοχοθεσία χωρίς να επιβαρύνεται το βαλάντιο των χριστιανών μας, οι οποίοι σε τέτοιους καιρούς έχουν ανάγκη της φιλόστοργης αγκαλιάς της Εκκλησίας μας.

Ο σεπτός ποιμενάρχης μας εμφανώς συγκινημένος ολοκλήρωσε την ομιλία του παρουσιάζοντας στους πιστούς τον νέο εφημέριο του Ι. Ναού Αρχιμ. Αθανάσιο Πέζο και κάλεσε για ακόμη μία φορά τους χριστιανούς να αγκαλιάσουν το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Ι. Μητροπόλεώς μας απλά και μόνον με την συμμετοχή τους στις καθημερινές προγραμματισμένες Ι. Ακολουθίες, που έχουν ως αποκλειστικό στόχο την πνευματική οικοδομή τους και την καλλιέργεια Ορθόδοξης Χριστιανικής συνειδήσεως.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ