Άρθρα

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ Γ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 

 

20210402 185557

Το απόγευμα της Παρασκευής, 2 Απριλίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Ι. Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών στην Ι. Μονή Αγίου Βλασίου Άνω Τρικάλων Κορινθίας.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ομίλησε, προς την Ι. Αδελφότητα, ερμηνεύοντας τον Οίκο, «Νέαν ἔδειξε κτίσιν....» από την Τρίτη Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, αναφερόμενος αρχικά στην δημιουργία του κόσμου από τον Θεό, που έπλασε τα πάντα λίαν καλώς, θέτοντας τον άνθρωπο ως «διαχειριστή» της κτήσης. Κατέδειξε δε, ότι η φύση μετέχει στη ζωή του ανθρώπου και ο άνθρωπος εξαρτάται από αυτή. Ωστόσο, η αμαρτία στέρησε από τον άνθρωπο την αλληλεπίδραση με την φύση, την οποία εκμεταλλεύεται και πολλές φορές κακοποιεί, με αποτέλεσμα, στις έσχατες περιπτώσεις κατάπτωσης, ο Θεός να προβαίνει σε καταστροφές (κατακλυσμός του Νώε, Σόδομα – Γόμορα κ.λ.π.), ώστε να διαπαιδαγωγήσει τον άνθρωπο. Η πρόνοια όμως του Θεού δεν αφήνει το τελειότερο δημιούργημα Του έρμαιο, αλλά με την Σάρκωση του Θεού Λόγου, η κτίση ολόκληρη αναγεννάται και δημιουργεί «νέα» κτίση. Αυτό το μυστήριο υπουργείται από την Παναγία Μητέρα μας, που με τον «παράξενο» και «ξένο» προς τους ανθρώπους τρόπο της κυήσεως Της τους προτρέπει να αποξενωθούν από τα επίγεια και να υψώσουν το νου τους στα επουράνια. Ολοκληρώνοντας, επικαλέστηκε τις πρεσβείες της Παναγίας μας και του ιατρού Αγίου Βλασίου για υγεία και φώτιση και προστασία, προτρέποντας την Γερόντισσα της Ι. Μονής Φιλοθέη και την υπ’ αυτήν Ι. Αδελφότητα να προσεύχονται θερμά.

20210402 185558

Στον Ι. Ναό Αγίου Βλασίου Ξυλοκάστρου μετέβη την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος και ετελέσε την Ι. Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών.

Με ευκαιρία την μνήμη του Αγίου Ιωσήφ του Υμνογράφου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον κανόνα «Ανοίξω το στόμα μου…» ποίημα του Αγίου, που ψάλλεται στην Ακολουθία των Χαιρετισμών και που εξυμνεί την Παναγία μας ως «Χριστού βίβλον έμψυχον», «Αγνείας θησαύρισμα», «Ιλαστήριον του κόσμου», «Ουρανών υψηλοτέρα» κ.λ.π.. Εξυμνεί το αποκλειστικό έργο Της, την ποικιλώνυμη αρετή Της, αλλά και την Μεσιτεία, που έχει προς τον Υιό Της, όταν δέεται για εμάς. Αναφέρθηκε ακόμα στον Πατροκοσμά και στην Γ’ Διδαχή Του όπου προτρέπει τους Χριστιανούς, άνδρες και γυναίκες, να διαβάζουν καθημερινά τους Χαιρετισμούς, καθώς μέσα από αυτή την ευλογημένη συνήθεια θα αξιωθούν μεγάλης Χάριτος, και πλουσίων ευλογιών. Ολοκληρώνοντας, και αφού μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ευχήθηκε η Παναγία να μεσιτεύει προς τον Υιό Της να μας χαρίζει καιρό μετανοίας και να αξιωθούμε οι πάντες της τρυφής του Παραδείσου!

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

                  

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.