Άρθρα

«ΙΓ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2019» ΚΛΗΡΟΣ & ΛΑΟΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ Ι. ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ» & ΤΩΝ ΕΝ ΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΑΓΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 

DSC03658

 

Στο πλαίσιο των εορταστικών Εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Απ. Παύλου με τον τίτλο: «ΙΓ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2019» με την παρουσία σύμπαντος του Ι. Κλήρου και των Μοναχικών Ταγμάτων της Ι. Μητροπόλεώς μας, με την συρροή ευσεβούς Εκκλησιάσματος, με απόδοση τιμών από το άγημα της Σχολής Μηχανικού και υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων, ώστε να εκφρασθεί η δέουσα Εκκλησιαστική ευπρέπεια, πραγματοποιήθηκε χθές, το απόγευμα της Δευτέρας, 24 Ιουνίου 2019, η υποδοχή των Ι. Λειψάνων των Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Ιάσονος και Ακύλα, των Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βλασίου, των εν αγίοις Πατέρων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, των Μεγαλομαρτύρων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, των Αγίων Μαρτύρων Λεωνίδου και της συνοδείας αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Υπομονής, προερχομένων εκ των Ι. Μονών της Ι. Μητροπόλεως μας, και των Ι. Εικόνων της Παναγίας «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ», αντιγράφου εκ της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, και πάντων των εν Κορινθία Αγίων, εις τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου, στην Κόρινθο.

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή ευλογία για την Ι. Μητρόπολή μας αποτελούν το Ι. Λείψανο του Ιερομάρτυρος Αγίου Διονυσίου Α΄ (περί το 170 ή κατ᾿ άλλους 172-182 μ.Χ.), Επισκόπου Κορίνθου, προερχόμενο εκ της Ι. Μονής Ιερουσαλήμ Δαύλειας Βοιωτίας, το οποίο προσέφερε και προσκόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, αλλά και το Ι. Λείψανο του Αγίου Μάρτυρος Κοδράτου το οποίο προσκόμισε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Διονύσιος Κοπτίδης, Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής Κύπρου. Μετά το πέρας της υποδοχής των Ι. Λειψάνων στα προπύλαια του Ι. Καθεδρικού Ναού, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου ακολούθησε εντός του Ι. Ναού η «έξοδος» του Ι. Λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Παύλου, του αποτεθησαυρισμένου από του έτους 2011 εις τον αυτόν Ι. Ναό, η λιτάνευσις και η «ενθρόνισις» του εις τον καθορισμένο τόπο στο κέντρο του Ι. Ναού, ενώ εψάλετο η προς τούτο ειδική Ι. Ακολουθία.

Αμέσως μετά την «ενθρόνισιν» τον λόγο έλαβε ο άγιος Θηβών, που βαθιά συγκινημένος ανέσυρε από την μνήμη του στιγμές από τα χρόνια της μαθητείας του στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και ευχαρίστησε θερμά τον Ποιμενάρχη μας για την πρόσκλησή του να συμμετάσχει στις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμή του Αποστόλου μας Αγίου Παύλου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε συνοπτικά στον βίο του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Α΄, Επισκόπου Κορίνθου, ο οποίος υπήρξε μια εκ των σημαντικότερων μορφών την Πρώτης Εκκλησίας και αναδείχθηκε σε προσωπικότητα οικουμενικού κύρους και ως «ανήρ ιερός εγνωρίζετο» (Ευσεβ. Χρονικόν). Ολοκλήρωσε δε την προσλαλιά του ευχαριστώντας ολοκαρδίως εκ μέρους του Ι. Κλήρου και των Πιστών της Ι. Μητροπόλεως μας τον Σεβ. άγιο Θηβών κ. Γεώργιο και τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Διονύσιο Κοπτίδη, που προσκόμισαν τα Ι. Λείψανα των Αγίων, προς αγιασμό των Χριστιανών της Τοπικής Αποστολικής Εκκλησίας μας.      

Μετά τις ομιλίες τελέσθηκε, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και συμμετεχόντων των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και στην συνέχεια η καθιερωμένη Ι. Αγρυπνία μετά της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και συνιερουργούντων του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, προς τιμήν πάντων των εν Κορίνθω Αγίων. Στην Ι. Αγρυπνία έψαλλε η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ».

Οι πιστοί, που κάθε χρόνο αναμένουν με πολλή χαρά να προσκυνήσουν τα Ι. Λείψανα και να λάβουν την εξ αυτών ευλογία, δεν σταμάτησαν να προσέρχονται προς ασπασμόν αυτών μέχρι και το πέρας της Ι. Αγρυπνίας αποδίδοντας την τιμή και τον σεβασμό σε όλους τους εν Κορινθία Αγίους, που είναι οι εύχυμοι αγιοπνευματικοί καρποί της Ευαγγελικής σποράς του Αποστόλου Παύλου.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ