Άρθρα

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

 

116 0910

 

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και με πλήθος λαού, εορτάστηκε κι εφέτος το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ι. Ναό στο Λουτράκι, όπου αποθησαυρίζεται η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας «Γιάτρισσας». 

Το απόγευμα της Παρασκευής, 7 Σεπτεμβρίου 2018, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως μας χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στην επακολουθήσασα Ι. Λιτανεία του θαυματουργού Εικονίσματος.  

 

116 0921

 

Στην Λιτανευτική πομπή στους δρόμους της πόλεως του Λουτρακίου συμμετείχαν χιλιάδες πιστών με πρώτους τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  κ. Γεώργιο Δέδε, τους Βουλευτές του Νομού μας, τον Περιφερειάρχη, τους Τοπικούς Άρχοντες και τους εκπροσώπους των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών του Τόπου μας. Στο κήρυγμά του, στην κεντρική πλατεία της πόλεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε αρχικά στον ιερό θεσμό της οικογένειας. Έναν θεσμό που συνεχώς βάλεται από εκσυχρονιστικές ιδέες, που προσπαθούν να τον «απλουστεύσουν» και να του δώσουν νέες ονομασίες και δομές, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πως οι γονείς οφείλουν να ανατρέφουν και να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», ώστε να δώσουν στην Κοινωνία ολοκληρωμένους ανθρώπους. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε η Παναγία η «Γιάτρισσα» να θεραπεύσει τα προβλήματα μας και να μας βοηθήσει, ώστε να παραμείνουμε εδραίοι στην Πίστη του Χριστού και στις Παραδόσεις της Ελληνικής Κοινωνίας μας. Μετά το πέρας της Ι. Λιτανείας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε όλους όσους συντέλεσαν στην άψογη διοργάνωση των Πανηγυρικών Εκδηλώσεων, τον Στρατό, την Αστυνομία, τον Δήμο, την Φιλαρμονική, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές που συμμετείχαν σε αυτές, και ευθύς αμέσως όλοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο που παιάνιζε η φιλαρμονική. Στην συνέχεια τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία με την συμμετοχή πλήθους πιστών.            

 

116 0996

 

Την επομένη ημέρα, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενο της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου Παν/το Αρχιμ. π. Αγάπιο Δρίτσα, τους πατέρες της αυτής Ι. Μονής, τους συνοδούς του Κληρικούς και Κληρικούς της πόλεως ΛουτρακίουΤον Θείο λόγο κήρυξε ο Παν/τος Αρχιμ. π. Αγάπιος Δρίτσας, ο οποίος με ευχέρεια λόγου, Αγιογραφικές, Πατερικές αλλά και Ιστορικές αναφορές ομίλησε για την μοναδικότητα της Θεόπαιδος Κόρης Μαριάμ και την προαιώνια κλήσι Της να υπουργήσει το μυστήριο της Θείας Σαρκώσεως, ως η «εκ πασών των γενεών προεκλεχθείσα, εις κατοίκησιν τω παμβασιλεί και Κτίστη Χριστώ τω Θεώ» αλλά και για την μοναδικότητα ενός εκάστου εκ των ανθρώπων, που του έχει ανατεθεί, πάλι προαιωνίως, κάτι μοναδικό, αφού οι άνθρωποι δεν είναι τυποποιημένα ή ανταλλάξιμα αντικείμενα, αλλά καθένας είναι διαφορετικός και ξεχωριστός, για να καταλήξει σ΄ένα ευαρέστως και εντόνως συγκινούν ευχαριστήριο «Άξιον εστι…» για τις αμέτρητες ευεργεσίες της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ανθρώπινο γένος.    

  Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, αφού έλαβε αφορμή από τους λόγους του Ιεροκήρυκος, ευχήθηκε η Παναγία η «Γιάτρισσα» να ευλογεί τους χρόνους της ζωής μας ώστε να βρεί ο καθένας την κλήσι του. 

 Την ίδια ημέρα και στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου λειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. ΚλήμηςΑρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος ομίλησε επίκαιρα προς την Ι. Αδελφότητα και τους ευσεβείς προσκυνητές. 

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

ΕΚ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ.