Άρθρα

«Ι’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2016»ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΩΝΟΣ.

 

104 8218

Με τον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, κορυφώθηκαν κι εφέτος οι λατρευτικές εκδηλώσεις του διημέρου 28 και 29 Ιουνίου 2016 προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Το κορυφαίο αυτό θρησκευτικό γεγονός, που αναμένεται με μεγάλη χαρά από τους Κορινθίους, επισφράγισε την τιμή και τον σεβασμό τους στον «πνευματικό» τους πατέρα και προστάτη, αποδίδοντας την ευγνωμοσύνη τους στον τόπο που έζησε και περπάτησε επί έναν και ήμισυ χρόνο, μέσα στην φυσική ομορφιά της Κορινθιακής γης και στον επιβεβαιωμένο και από την Αρχαιολογική σκαπάνη χώρο, δεχόμενοι τον αγιασμό και την ευλογία.

Επί του Βήματος στην Αγορά της Αρχαίας Κορίνθου, όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και σε ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα τελέστηκε κι’ εφέτος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος, αφού αρχικά περιέγραψε το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έδρασε ο Απόστολος Παύλος και διευκρίνισε τον απώτερο σκοπό Του να διαδώσει το Ευαγγέλιο «στους μακράν και τους εγγύς» (Εφεσ. 2, 17), ακολούθως εξήγησε ότι επέλεξε την Κόρινθο και την Αθήνα για να κηρύξει τον Θείο λόγο, γιατί η μεν Αθήνα ήταν το πνευματικό κέντρο της εποχής, η δε Κόρινθος το εμπορικό. Επιπρόσθετα, η πολυπολιτισμικότητα της τότε Κορίνθου Του επέτρεπε να αντιπαρατεθεί με τους Ιουδαίους, οι οποίοι αποτελούσαν το σημαντικότερο εμπόδιο διάδοσης του Χριστιανισμού. Αυτοί ήταν που Τον έφεραν ενώπιον του Γαλλίωνος, για να δικαστεί και ο τελευταίος, που ως άλλος Πιλάτος, «ένιψε τας χείρας του», απέδειξε με την συμπεριφορά του ότι η εδραίωση της πίστεως δεν είναι στα χέρια μερικών ανθρώπων αλλά αποκλειστικά στον Θεό. Και αυτό, που δεν μπορούσαν να καταλάβουν τότε οι Ιουδαίοι, δεν μπορούν να κατανοήσουν και σήμερα οι πολέμιοι της Εκκλησίας μας, ότι δηλαδή, ούτε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τότε, ούτε καμμία άλλη «Αυτοκρατορία» μπορεί να ανακόψει την δυναμική πορεία του Ευαγγελίου του Χριστού. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ κατέληξε ότι ο πάντα επίκαιρος και σωστικός λόγος του Αγίου Αποστόλου Παύλου, αποτελεί παρακαταθήκη, μαζί και οι περίφημες Α΄ και Β΄ «προς Κορινθίους» επιστολές Του στην Αγ. Γραφή, όχι μόνον για τους Κορινθίους αλλά για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

       Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με έντονη συγκίνηση, χαρά, αγαλλίαση και θέρμη, για την μετά 2000 χρόνων ζωντανή παρουσία του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, τόνισε ότι εξ αυτής αναθερμαίνεται το Χριστιανικό μας φρόνημα και με ελπίδα, αντοχές και νέες πνευματικές δυνατότητες θα αναγεννηθούμε και θα ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαδώσουμε και στις επόμενες γενεές το μήνυμα του Απ. Παύλου, όπως το λάβαμε εμείς μετά από μια διαδικασία 2000 χρόνων, το οποίο δεν μπορεί να διαγραφεί επειδή το θέλουν κάποιοι «ελάχιστοι». Ο εορτασμός των «Παυλείων»

γίνονταν, γίνεται και θα γίνεται όχι για το πανηγύρι αλλά για να διατρανώνουμε την πίστη μας, να προσευχόμαστε και να στηρίζουμε τους αδελφούς μας και να τιμάμε τον «Πρώτον μετά τον Έναν», ο οποίος μας έκανε την ύψιστη τιμή να ιδρύσει την τοπική μας Εκκλησία.

       Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε έναν προς έναν τους τιμητικώς προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους Άρχοντες και Εκπροσώπους των Αρχών, την Φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων, το Στρατιωτικό άγημα της Σχολής Μηχανικού, την Χορωδία «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ», το Δημοτικό Συμβούλιο, τον ευαγή Κλήρο, τις Μοναστικές ανδρώες και γυναικείες Αδελφότητες, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τα Κατηχητικά Σχολεία του Καθ. Ι. Ν. Απ. Παύλου Κορίνθου και του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρχαίας Κορίνθου, τα Σώματα Ασφαλείας και τους Διοικητές τους (Αστυνομία, Τροχαία, Ασφάλεια, Πυροσβεστική), την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους φύλακες του Αρχαιολογικού χώρου, με την ευχή το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου σύντομα να καταστεί σημείο αναφοράς παγκοσμίως, τα Μ.Μ.Ε. (Εθνικά, Εκκλησιαστικά και Τοπικά), τον παραδοσιακό πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ», κυρίως όμως, τον πολυπληθή ευσεβή Λαό, από όλες τις Αρχιερατικές Περιφέρειες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που με την μέριμνα των Εφημερίων των ήλθαν και κατέκλυσαν τον Αρχαιολογικό χώρο, για να αποδώσουν την τιμή και τον σεβασμό τους στον προστάτη Απόστολό μας Άγιο Παύλο.

Η Εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τον πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στην κεντρική πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ