ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΩΣ ΤΕΛΕΣΘΗΚΕ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΝΩΠΟΥ ΚΥΡΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ.

Με την δέουσα Εκκλησιαστική Τάξη και τις τιμές που αρμόζουν στο αξίωμά Του και σύμφωνα με την εκφρασθείσα επιθυμία Του, τελέστηκε σήμερα στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, η Εξόδιος Ακολουθία του Θεοφ. Επισκόπου Κανώπου (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κυρού Σπυρίδωνος.

Το πρωί στο Καθολικό της  Ι. Μονής τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, ιερουργήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε εκ μέρους της Τοπικής μας Εκκλησίας τον εκπρόσωπο του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα, Σεβ. Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο καθώς και τους Σεβ. Μητροπολίτες Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο και Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρο οι οποίοι συμπαραστατούμενοι από πολλούς Κληρικούς τέλεσαν το καθιερωμένο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής Του απερχόμενου Ιεράρχου.

Εν συνεχεία και περί ώρα 12.00 μεσημβρινή έλαβε χώρα η νεκρώσιμος Ακολουθία, σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Τάξη και Παράδοση. Της νεκρωσίμου ακολουθίας προεξήρχε ο Πατριαρχικός Επίτροπος στην Ελλάδα Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο και Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρο και τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο ο οποίος εκπροσωπούσε τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο. Τιμητική ήταν και η αντιπροσωπεία η οποία εκπροσώπησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, εις την Μητρόπολιν του οποίου διηκόνισε ο μεταστάς επί εν τέταρτον και πλέον αιώνος προ της εκλογής Αυτού εις Επίσκοπο. Παρέστη πλήθος Κληρικών και Μοναστικών αδελφοτήτων της Ι. Μητροπόλεώς μας καθώς επίσης και αντιπροσωπεία Κληρικών από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με επικεφαλής τον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Πανοσ. Αρχιμ. κ. Τιμόθεο Άνθη, ως επίσης και οι Ηγούμενοι των Ι. Μονών Γαλακτοτροφούσης Μεγάρων Αρχιμ. κ. Άνθιμος Δρίτσας και Αγ. Παρασκευής Μαζίου Αρχιμ. κ. Χρυσόστομος Κουλουριώτης.

Ο Πατριαρχικός εκπρόσωπος του Αλεξανδρινού Θρόνου στον Επικήδειο Λόγο που εξεφώνησε, εξήρε την προσωπικότητα του μεταστάντος, τονίζοντας το απλούν και ανεπιτήδευτο του χαρακτήρα Του, την ευσυνειδησία και αυταπάρνηση με την οποίαν διηκόνισε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, μεταφέροντας συλλυπητήριες ευχές και προσρήσεις του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. κ. Θεοδώρου. Επίσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εκ προσώπου του Μακ. Πατριάρχου τον Σεβ. Μητροπολίτης μας για το απαράμιλλο ενδιαφέρον, την στοργή και την φροντίδα με την οποίαν περιέβαλλε, ιδιαιτέρως κατά το τελευταίο διάστημα της δοκιμασίας από τις ασθένειες που ταλαιπωρούσαν τον Θεοφιλέστατο.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ο οποίος λίαν συγκινημένος στην πένθιμη προσλαλιά του, αναφέρθηκε στην βαθειά φιλία που τον συνέδεε με τον μακαριστό Επίσκοπο Κανώπου, στην αγάπη που έτρεφε γι Αυτόν ο Κλήρος και Λαός της Κορινθίας, στην φιλανθρωπία και την ακτημοσύνη Του, αποτιμήσας σε αδρές γραμμές την προσωπικότητα Του μεταστάντος ευχόμενος όπως ο «σαρκί Σαββατίσας» και χαρισάμενος της ελπίδα της Αναστάσεως αναπαύσει Τον προκείμενο νεκρό «εν σκηναίς Αγίων και Δικαίων». Ακόμα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στον μακαριστό Επίσκοπο Κανώπου κυρό Σπυρίδωνα και δη τα πνευματικά Του παιδιά κ Κων/νο Ταπραντζή και κ. Παναγιώτη Σαββάκη, ως και τους επικεφαλής των θεραπόντων ιατρών του κ. Γεώργιο Κούστα, Δ/ντη της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και κ. Αθηνά Στούπα Επιδημιολόγο, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, για την φροντίδα και τον ζήλο που επέδειξαν κατά το διάστημα της παρατεταμένης νοσηλείας Του.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε ακόμη τις παριστάμενες Αρχές, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Παπαφωτίου, τον Δήμαρχο Λουτρακίου κ. Κων/νο Λογοθέτη, τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, τις Στρατιωτικές Αρχές, υπό τον Ταξίαρχο κ. Μηνά Παπαδάκη, τον Ι. Κλήρο και τις Μοναστικές Αδελφότητες, καθώς και τον Πανοσ. Καθηγούμενο της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου Αρχιμ. κ. Αγάπιο Δρίτσα, για την ευγενική ανάληψη της όλης φροντίδας της Εξοδίου Ακολουθίας και της Ταφής του Ιερού Σκηνώματος Του μακαριστού Αρχιερέως και την απόδοση των επωφελουμένων Εκκλησιαστικών τιμών ως και την τήρηση των σε Επισκόπους  κηδευτικών εθίμων. 

Τέλος μετά την Ταφή παρατέθηκε και η καθιερωμένη «παρηγορία» εις την οποία εκτός των εκ Κερκύρας προσελθόντων συγγενών Του μεταστάντος παρεκάθισαν πολλοί, ευχηθέντες υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Ιεράρχου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη Του.

DSC05152


IMG 9018


IMG 9023


IMG 9114

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ