«ΙΓ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2019»ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 

DSC04768

 

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε κι εφέτος η πανήγυρις της μνήμης των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, των καταγόμενων από την Ρώμη, στην Ι. Μητρόπολή μας.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Κυριακής, 30 Ιουνίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Προσκυνηματικού Ι. Ναού Αγίων Αναργύρων στην Αρχαία Κόρινθο, ο οποίος έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα στον περίβολο του Ι. Ναού. Τον Θείο λόγο παρεχώρησε ο Ποιμενάρχης μας, στον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στην εντός της Εκκλησίας ίαση της ψυχής και του σώματος, τονίζοντας ότι η ίαση της ψυχής επιτυγχάνεται κυρίως δια της μετανοίας και στην συνέχεια έπεται η ίαση του σώματος. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο παρακίνησε τους πιστούς να προστρέχουν στο πνευματικό θεραπευτήριο, που είναι η Εκκλησία με την αρωγή,την βοήθεια και τις πρεσβείες των Αγίων Αναργύρων.

 

2

 

Το ίδιο απόγευμα και στον Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων, στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους Αγίους Αναργύρους, ως όντως μαθητές του Χριστού, καθώς συνδύασαν τα χαρίσματα, που έλαβαν από τον Θεό, και με τον προσωπικό τους κόπο πολλαπλασίασαν, με την επιστημοσύνη και ανεδείχθησαν Χριστιανοί Επιστήμονες, αξιοποιήσαντες δε το χάρισμα της ανιδιοτελούς αγάπης έλαβαν παρά Θεού την χάριν της ιάσεως, την οποία προσέφεραν αφειδώλευτα στους πιστούς.       

 

DSC04926

 

 Την επομένη το πρωί Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019, ανήμερα της εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στο Ι. Προσκύνημα της Αρχαίας Κορίνθου πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς. Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ανέλυσε το Αποστολικό και Ευαγγελικό ανάγνωσμα τονίζοντας ότι, προκειμένου να επιτευχθή ο σκοπός της σωτηρίας των ανθρώπων, ο Κύριος έδωσε διάφορα χαρίσματα (δωρεές), μεταξύ αυτών και το χάρισμα της ίασης, προκειμένου υπό των χαρισματικών ανθρώπων να διατρανώνεται ότι ο Κύριος είναι εδώ για να λυτρώσει τους πιστούς από την φθορά και τον θάνατο. Επίσης,  ο Χριστός προσφέρει ψυχοσωματική υγεία, αφού στην Εκκλησία μας οι «δωρεές» αποδίδονται «δωρεάν», ώστε όλοι δύνανται να λάβουν την φώτιση, τον αγιασμό και την σωτηρία. Επιπρόσθετα, απηύθυνε πατρικές ευχές προς όλους τους παρισταμένους και επικαλέσθηκε τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου, του Αγίου Απ. Παύλου και των τιμωμένων Αγίων Αναργύρων, ώστε να είναι αρωγοί στην ζωή τους. Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του προσκαλώντας όλους τους συμπροσευχομένους, αλλά και όλους τους Κορινθίους, στο καθιερωμένο πλέον κατ᾿ έτος τελούμενο Παγκορινθιακό Προσκύνημα της Τήνου, την Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Ιουλίου, ώστε να κλείσουν και τα φετινά λαμπρά «ΙΓ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2019» με ευλάβεια και προσευχή, όπως αρμόζει σε πιστούς Χριστιανούς και στον μεγάλο Απόστολό μας.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος την ίδια ημέρα λειτούργησε στον ομώνυμο Ι. Ναό στο Καλαμάκι Κορινθίας, όπου ο Εφημέριος του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Βασίλειος Μητρογιάννης τον καλωσόρισε στην Ενορία του και τον προσφώνησε κατάλληλα. Ευχαριστών τον Εφημέριο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού ως και τους Ενορίτες και τους προσκυνητές στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στους συνδυασμούς που απαρτίζουν τις προσωπικότητες των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, δηλαδή του Χριστιανού και του Επιστήμονος, του ιατρού και της αγάπης, αφού «αναργύρως» προσέφεραν τις ιατρικές τους υπηρεσίες, της γνώσεως, την οποία απέκτησαν με προσωπικούς κόπους, και της θαυματουργικής χάριτος των ιάσεων, που έλαβαν από τον Θεό, αλλά και την σύνολη θεώρηση του πάσχοντος αδελφού ως ψυχοσωματικής οντότητας, επισημαίνοντας ότι οι Άγιοι δεν είναι υπεράνθρωποι αλλά απλοί άνθρωποι που έδωσαν τον αγώνα τους για την αγάπη του Χριστού και των συνανθρώπων τους. Τόσο το εσπέρας όσο και ανήμερα της εορτής ο Θεοφιλέστατος μετέφερε στους πιστούς και ιδιαίτερα στους νοσηλευομένους στο Νοσοκομείο τις ευχές και τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ