ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ κ. ΑΙΚ. ΦΑΡΜΑΚΗ ΚΑΙ κ. Κ. ΚΟΛΛΙΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΗ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13/1/2011

 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ

κ. ΑΙΚ. ΦΑΡΜΑΚΗ ΚΑΙ κ. Κ. ΚΟΛΛΙΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΗ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ.

 

 

     Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανταποκρίθηκαν στην Επιστολή που κοινοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. κ. Διονύσιος περί της μη επεκτάσεως του Νόμου προσλήψεως των Δημοσίων Υπαλλήλων, σύμφωνα με την υπ᾿ αριθμ. 1314/ Α1 4 - 1 – 2011 Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στις Χειροτονίες και προσλήψεις των ιερέων και μάλιστα με την σχέση 5 αποχωρούντες για 1 νεοπροσλαμβανόμενο, ο Υπουργός κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, με άμεσες παρεμβάσεις του στα αρμόδια Υπουργεία και οι Κορίνθιοι Βουλευτές κ. Αικ. Φαρμάκη και κ. Κ. Κόλλιας καταθέτοντας σχετικές Επερωτήσεις στην Βουλή, οι οποίες απηχούν τις απόψεις του Σεβ. Μητροπολίτου μας.

     Ο Σεβασμιώτατος επικοινώνησε με τον Υπουργό κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη και τους ως άνω Κορινθίους Βουλευτές, τους ευχαρίστησε και γνωστοποιεί τις ενέργειές τους, παραθέτοντας τα κείμενα των Ερωτήσεων, για να τις γνωρίζει ο Φιλόθρησκος Λαός μας και να τους τιμά.  

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ

  1. 1)     ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κύριο Ιωάννη Ραγκούση  

  1. 2)     ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κύριο Γιώργο Παπακωνσταντίνου

  1. 3)     ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου

 

 

Θέμα: «Ισχύει ο περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο και για τους κληρικούς;»

 

Την ιδιαίτερη ανησυχία τους έχουν εκφράσει επανειλημμένως οι κάτοικοι χωριών και κοινοτήτων της Κορινθίας, για το ενδεχόμενο να μείνουν ενορίες χωρίς ιερέα, καθώς δεν αποσαφηνίζεται εάν και εφόσον οι αυστηρές προϋποθέσεις στον προγραμματισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο θα ισχύσουν και για τον κλάδο των κληρικών.

 

Βεβαίως ένας ετήσιος προγραμματισμός νέων προσλήψεων που θα ομαλοποιούσε την κάλυψη των κενών θέσεων στις ενορίες, δεν είναι εφικτός για τον κλάδο αυτό, καθώς σε αντίθεση με άλλους κλάδους υπαλλήλων, δεν υπάρχει κάθε χρόνο συγκεκριμένος αριθμός νέων ιερέων που να μπορεί να χειροτονηθεί και να ασκήσει το λειτούργημά του. Αντίθετα μπορεί μέσα σε ένα έτος να παρουσιαστούν αρκετοί υποψήφιοι, οι οποίοι να πρέπει να χειροτονηθούν και να τοποθετηθούν άμεσα στις ενορίες, για να καλύψουν τα κενά που έχουν παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων.

 

Εάν ισχύσει όμως ο περιορισμός που ορίζει ο Ν. 3833/2010  για το δημόσιο τομέα ότι οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερες από το ένα πέμπτο των αποχωρήσεων, τότε θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ως προς την κάλυψη των υφιστάμενων κενών που υπάρχουν κυρίως στις ενορίες χωριών, οι οποίες θα μείνουν χωρίς ιερέα, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να χειροτονηθούν μέσα στο ίδιο έτος μεγαλύτερος του προβλεπόμενου αριθμός ιερέων. 

 

Η ιδιαίτερη ευαισθησία και ανησυχία που εκφράζεται εστιάζεται στο γεγονός ότι για τους κατοίκους των χωριών ο ιερέας δεν αποτελεί ένα απλό κρατικό λειτουργό, αλλά τον θρησκευτικό και πνευματικό καθοδηγητή, του οποίου η θέση είναι συνυφασμένη με το δικαίωμα στη θρησκευτική έκφραση της εκάστοτε κοινότητας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

 

1) Θα ισχύσει ο περιορισμός του Ν. 3833/2010  και για τον κλάδο των κληρικών;

2) Δεδομένου της ιδιαιτερότητας του λειτουργήματος των κληρικών πως θα καλυφθούν, εάν ισχύσει ο περιορισμός, τα κενά που υπάρχουν σε κάθε ενορία;

 

Αθήνα, 12/1/2011

Η ερωτώσα βουλευτής

 

 

Κατερίνα Φαρμάκη - Γκέκη

 Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2010

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

          κ. Άννα Διαμαντοπούλου

          Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

          κ. Ιωάννη Ραγκούση

Θέμα: Εξαίρεση των λειτουργών της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αναλογία 5   

          προς 1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

 

Κ.Κ. Υπουργοί,

κοινοποιήθηκε στο πολιτικό μου γραφείο επιστολή του Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, στην οποία ο Σεβασμιώτατος εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με την πιθανότητα εφαρμογής της αναλογίας 5 προς 1 στις προσλήψεις λειτουργών από την Εκκλησία της Ελλάδος, έπειτα από εγκύκλιο που απεστάλη στις Μητροπόλεις από το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3833 του Απριλίου 2010, ορίζεται ότι ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον λόγο 1 προς πέντε (δηλαδή 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις). Στους φορείς που υπάγονται σε αυτή τη διάταξη, σύμφωνα με τον Νόμο 3812 του Δεκεμβρίου 2009, περιλαμβάνεται η Εκκλησία της Ελλάδος, εξαιρούνται όμως ρητά οι θρησκευτικοί λειτουργοί. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο υπάγονται στην αναλογία οι λαϊκοί υπάλληλοι της Εκκλησίας, με την αιτιολογία ότι η μισθοδοσία τους επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών δίνουν τη δική τους ερμηνεία του Νόμου, κατά την οποία, από τη στιγμή που το προσωπικό της Εκκλησίας επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, υπάγονται αδιακρίτως στη ρύθμιση του 5 προς 1.

Επειδή η Εκκλησία και ιδιαιτέρως η Μητρόπολη Κορίνθου και ο Σεβασμιώτατος κ.Διονύσιος έχουν αποδείξει επανειλημμένα, με ανιδιοτέλεια και ταπεινοφροσύνη, με πράξεις ουσίας και κοινωφελή έργα το ενδιαφέρον τους και επειδή θεωρώ ότι σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την πνευματική καθοδήγηση και την ηθική στήριξη, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. Προτίθεστε να διευκρινίσετε επίσημα ότι το άρθρο 11 του νόμου 3833/2010 σχετικά με την αναλογία 5 προς 1 στις προσλήψεις του Δημοσίου  δεν αφορά τους θρησκευτικούς λειτουργούς της   Εκκλησίας της Ελλάδος;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 Κωνσταντίνος Κόλλιας

 

 Τετάρτη, 12.01.11

 

Κώστας Κόλλιας: «Στις κρίσιμες ώρες που περνά η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη τη στήριξη της Εκκλησίας»

 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών σχετικά με την εφαρμογή της αναλογίας του 5 προς 1 στις προσλήψεις για την Εκκλησία κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Μου κοινοποιήθηκε μία εξόχως ανησυχητική επιστολή του Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονύσιου, στην οποία ο Σεβασμιώτατος εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με την πιθανότητα εφαρμογής της αναλογίας 5 προς 1 στις προσλήψεις λειτουργών από την Εκκλησία της Ελλάδος. Σύμφωνα με άρθρα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φημολογείται από κύκλους του Υπουργείου Εσωτερικών ότι οι κληρικοί δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από την αναλογία. Επειδή η νομοθεσία αφήνει, ενδεχομένως, ασάφειες και ελευθερία στην ερμηνεία, και επειδή θεωρώ καταστροφικό το ενδεχόμενο η ελληνική κοινωνία να αποστερηθεί των υπηρεσιών της Εκκλησίας, κατέθεσα σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3833 του Απριλίου 2010, ορίζεται ότι ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον λόγο 1 προς πέντε (δηλαδή 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις). Στους φορείς που υπάγονται σε αυτή τη διάταξη, σύμφωνα με τον Νόμο 3812 του Δεκεμβρίου 2009, περιλαμβάνεται η Εκκλησία της Ελλάδος, εξαιρούνται όμως ρητά οι θρησκευτικοί λειτουργοί. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο υπάγονται στην αναλογία οι λαϊκοί υπάλληλοι της Εκκλησίας, με την αιτιολογία ότι η μισθοδοσία τους επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών δίνουν τη δική τους ερμηνεία του Νόμου, κατά την οποία, από τη στιγμή που το προσωπικό της Εκκλησίας επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, υπάγονται αδιακρίτως στη ρύθμιση του 5 προς 1. Από αυτήν την ερμηνεία απουσιάζουν τρεις σοβαρές παράμετροι, τις οποίες οι Υπουργοί οφείλουν να λάβουν υπ’ όψιν τους: η υλική συνεισφορά της Εκκλησίας, τόσο στη δημόσια περιουσία, όσο και στους πολίτες μέσω του φιλανθρωπικού της έργου, η πνευματική, ηθική διάσταση του έργου που επιτελούν οι λειτουργοί της και ο ήδη ανεπαρκής αριθμός των κληρικών. Θα ήθελα δε να επισημάνω ότι η μισθοδοσία των κληρικών καθιερώθηκε το 1952 με πρωτοβουλία του κράτους, εν είδει αποζημίωσης εκ μέρους της πολιτείας για τις μεγάλες παραχωρήσεις γης από την Εκκλησία προς το δημόσιο, για τις οποίες το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλλει το αντίτιμο.

Η ελληνική κοινωνία διανύει μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της. Η οικονομική ανέχεια καταρρακώνει το ηθικό και απειλεί την ηθική ακεραιότητα των ανθρώπων που το εισόδημά τους δεν αρκεί για να καλύψουν βασικές βιοποριστικές ανάγκες. Ιδιαίτερα η νεολαία μας χρειάζεται στήριξη και καθοδήγηση, χρειάζεται ανθρώπους που να μπορούν να τους εμπνεύσουν την ελπίδα, την αισιοδοξία και την πίστη, όχι μόνο στον εαυτό τους, αλλά και στον συνάνθρωπο. Χρειάζεται μία δύναμη κοινωνικής συνοχής που, σε καιρούς απάνθρωπους, θα μπορέσει να συντηρήσει τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη.

Έχω την βαθιά πεποίθηση ότι η Εκκλησία και ιδιαιτέρως η Μητρόπολη Κορίνθου και ο Σεβασμιώτατος κ.Διονύσιος ανταποκρίνεται άριστα σε αυτό το βαρύ καθήκον. Μας το έχει αποδείξει επανειλημμένα, με ανιδιοτέλεια και ταπεινοφροσύνη, με πράξεις ουσίας και κοινωφελή έργα. Δεν επιτρέπεται η πολιτεία να αποστερήσει την ελληνική κοινωνία από την απαραίτητη πνευματική καθοδήγηση και την ηθική στήριξη που μόνο η Εκκλησία μας μπορεί να προσφέρει. Ελπίζω ότι οι κ.κ. Υπουργοί θα αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους και θα αποδεσμεύσουν την Εκκλησία. Η αυτοτέλεια και η αυτοβουλία να αποφασίζει η ίδια το πλήθος και το είδος των λειτουργών της είναι αναγκαία συνθήκη για να επιτελέσει το πολύτιμο έργο της.»